Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Över femhundra orienterare springer Kvarkenträffen

Från 2015
Uppdaterad 16.07.2015 07:43.
Sista kontrollen på Kvarkenträffens deltävling i Malax.
Bildtext Sista kontrollen på Kvarkenträffens deltävling i Malax.
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Österbottens största orienteringstävling börjar i kväll torsdag. Över 500 orienterare deltar i de tre deltävlingarna som ordnas i Malax, Vasa och Korsholm. Alla samlas på Johan Holmbacks gård i Malax.

På olika ställen i skogen i Långmossen, Malax, finns det som över 500 personer vill åt. Där någonstans gömmer sig de kontroller som orienterarna i Kvarkenträffen ska hitta för att nå målet. Startskottet till regionens största orienteringstävling går i kväll, torsdag, och banläggare Johan Holmback är den som placerat ut kontrollerna i skogen.

- Terrängen här är krävande och många ställen ser likadana ut. Det är ganska lätt att tappa bort sig så det gäller att hålla ögonen på kartan, säger Holmback.

Banläggare Johan Holmback.
Bildtext Johan Holmback.
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Några intensiva veckor av förberedelser avslutas nu med Kvarkenträffens första deltävling i Malax. Därefter fortsätter tävlingen i Sundom i Vasa och vidare till Kuni, Korsholm.

Bakom arrangemanget står tre olika föreningar: Malax IF, Vaasan suunnistajat och IF Femman.

Målområdet på Långmossen i Malax.
Bildtext Målområdet.
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Egensnickrat duschutrymme

De allra bästa orienterarna klarar sträckan i Långmosskogarna på ungefär 30-35 minuter, säger banläggaren Holmback. Även om rutten har sina utmaningar borde det inte ta mer än en timme för de allra flesta att ta sig i mål.

- För de olika åldersgrupperna finns förstås olika distanser. De yngsta deltagarna i är i tioårsåldern och springer 1,6 kilometer. Den äldsta åldersgruppen är herrar 85, säger Holmback.

Över 500 deltagare ska samlas på hans gård i kväll. Arrangemanget är gediget och utfunderat. Tävlingskansliet är en buss som står parkerad på målområdet, en skylt visar tydligt vart deltagarna ska ta sig.

Och framför Holmbacks hus står en temporär dusch som han byggt ihop av bräder och presenningar.

En temporär dusch för tävlingsdeltagarna har byggts på Johan Backoholms gård.
Bildtext Duscharna.
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

- Vi ska hoppas på bra väder och att orienterarna är torra när de kommer ut från skogen. Kanske lite svettiga, men då har jag duscharna redo åt dem.

Kvarkenträffen samlar 500 orienterare

5:49