Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

CNN: Proryska rebeller sköt ner MH17

Från 2015
Uppdaterad 16.07.2015 07:30.
Vrakdelar av MH17 som sköts ned i ett rebellkontrollerat område i Ukraina i juli 2014.
Bildtext Vrakdelar av MH17 som sköts ned i ett rebellkontrollerat område i Ukraina i juli 2014.

Det var proryska rebeller som sköt ner det malaysiska passagerarplanet MH17 över östra Ukraina för ett år sedan då 298 människor miste livet. Det kommer fram i ett utkast till en rapport om händelsen, rapporterar den amerikanska nyhetskanalen CNN idag.

CNN hänvisar till en källa som tagit del av de nederländska utredarnas preliminära rapport.

Dokumentet omfattar flera hundra sidor och det har skickats för granskning till myndigheter runt om i världen, bland andra amerikanska Federal Aviation Aministration och flygplanstillverkaren Boeing. Den slutliga rapporten väntas bli klar i början av oktober.

Enligt källan som CNN talat med slår utredarna fast att planet sköts ner med en rysk BUK-luftvärnsrobot från en by i ett område som kontrolleras av proryska rebeller i Donetskregionen i östra Ukraina.

Rapporten slår också fast att det malaysiska flygbolaget Malaysia Airlines inte beaktade varningar från andra flygbolag att inte flyga över konfliktområdet i östra Ukraina.

De nederländska utredarna eller de andra personerna och organisationerna som har insyn i rapporten vill inte kommentera CNN:s uppgifter.

Diskussion om artikeln