Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Guldläge att skaffa sig en egen grekisk ö

Från 2015
Vy från ön Santorini
Bildtext Det hade inte varit helt fel att ha ett helt eget grekiskt sommarparadis.
Bild: EPA/Louisa Gouliamaki

Har din dröm alltid varit ett sommarställe vid Medelhavet? I så fall ska du ta vara på den här chansen. Att ha lägenhet i Spanien är nämligen helt ute och det nya heta är att köpa en egen grekisk ö.

Grekland gick med på de nya lånekraven från EU. Det här innebär bland annat att de måste sälja bort statlig egendom, framförallt för att kunna återupprätta bankväsendet, men en del av pengarna kommer också gå till avbetalning av skulderna till EU.

En tidsfråga när det skulle hända

En stor del av den statliga egendomen som är eller kommer bli till salu är öar och stränder. Heidi Schauman är ekonomisk analytiker med Europa som sitt specialområde och säger att man har kunnat vänta sig att det skulle gå så här.

Det är ändå överraskande hur mycket de nu tvingas sälja.

- Man anade att ifall det blir ett nytt lån så blir det också drastiska krav. Ett stort problem har tidigare varit att de grekiska myndigheterna inte följt reglerna när de uppmanats att sälja egendom för att få in pengar till staten. Så som läget är nu så är de så gott som tvingade till det. Det är ändå överraskande hur mycket de nu tvingas sälja, säger Heidi.

Osäkert vad som kan säljas

Grekland tvingas under låneperioden få in 50 miljarder euro från sin utförsäljning. Förutom öar och stränder handlar det om att sälja statligt ägda bolag, hamnar och fastigheter. Pengarna de får in kommer sättas i en fond som försäkring för lånegivarna.

- Det är ändå lite osäkert vad allt som kan säljas. Ett problem verkar vara att det inte finns något fungerande landsregister och därför vet man inte exakt vad som kan säljas. De kan ju inte sälja mark som någon privatperson redan äger och kanske har en sommarstuga på, säger Heidi.

Hela öar till lägenhetspris

Det finns flera hemsidor som har grekiska öar till salu och bland de billigaste öarna finns Little Lesbos som kan bli din för 800 000 euro. Det finns också flera för knappa två miljoner euro och drar du gränsen vid sex miljoner så har du en hel del att välja mellan. Även om det är mycket pengar så är 800 000 euro för en hel ö rätt så prisvärt med tanke på att många lägenheter i Helsingfors får du betala mer än så för.

Stenhus och öppen skvär i Tölö, blå himmel.
Bildtext En lägenhet i Helsingfors kan vara lika dyr som en hel grekisk ö.
Bild: Fred Wilen

En annan jämförelse är att en ö i Esbo på 1,2 hektar kan gå för 2,9 miljoner euro, medan du kan få en grekisk ö på 38,5 hektar för 3 miljoner.

Finlands hamnar värdefulla

Om det här skulle ske i Finland så menar Heidi att staten förutom mark kunde fundera på om det går att sälja statliga bolag som till exempel Alko eller motsvarande.

Det kan bra hända att några rika personer köper upp en stor del.

- De mest värdefulla marken ligger i storstäderna. Även hamnarna skulle bli värdefulla. När det gäller att sälja bort öar i Finland så skulle man även här vara tungen att reda ut vilka som finska staten verkligen äger.

Även om det kanske lockar många drömmande finländare att äga en grekisk ö, så är en stor fråga vem som verkligen kan och kommer att köpa den grekiska egendomen.

- När det gäller viktiga punkter så som hamnar så måste Grekland överlägga vem de egentligen vill sälja åt, medan det kan anses vara en mindre risk att sälja bort fina öar till privatpersoner. Det kan bra hända att några rika personer köper upp en stor del av den mark som blir till försäljning.

Mer om ämnet på Yle Arenan