Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hellre shorts än slips på Musikfestspelen Korsholm

Från 2015
Wegelius kammarstråkar
Bildtext Nu startar Musikfestspelen Korsholm
Bild: Korsholm Music Festival

En del uppfattar klassisk musik som något högtravande och svårt, men målet med Musikfestspelen Korsholm är att göra den klassiska musiken mera lättillgänglig för vem som helst och det avspeglar sig också i programmet, som den konstnärlige ledaren Henri Sigfridsson sammanställt.

- Många tror att man måste klä upp sig bara för att man ska gå på en klassisk konsert, men under månadsskiftet juli-augusti sitter det bättre med shorts och tröja än med slips och kavaj, säger verksamhetsledare Monica Johnson.

Arrangörerna försöker locka ny publik med mera lättilgänglig musik och således kommer lite mera jazzinspirerad musik att ljuda på några konserter. Bland annat på en konsert i Salteriet i Björköby kommer John Cage att lyftas fram. Monica Johnson hoppas också på att man lite grann skulle komma bort från den stelhet som ofta präglar klassiska konserter.

- Under Mozarts och Beethovens tid så var ju den klassiska musiken den tidens schlager och folk hojtade och klappade under konserten, de satt inte tysta tills sista satsen klingat av som man gör idag, säger Monica Johnson.

Musiken kommer till folket

Musikfestspelen Korsholm ordnar konserter på de mest varierande ställena i Österbotten, bland annat i olika kyrkor, på caféer, på Biograf Ritz, på Salteriet i Björköby och i Pohjalainens aula.

- Vi försöker föra ut kammarmusiken i regionen - att så många som möjligt ska hitta våra konserter, säger Monica Johnson.

Monica Johnson och Henri Sigfridsson
Bildtext Verksamhetsledare Monica Johnson och konstnärlige ledaren Henri Sigfridsson
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

Nya världar

Temat för Musikfestspelen Korsholm är i år "Den nya världen" och syftar på européernas upptäckt av Amerika och den musik som uppstod då horisonten vidgades. Därför finns också en hel del amerikansk musik på repertoaren och publiken får bekanta sig med både gamla och nya pärlor. Men en del amerikansk musik är de facto europeisk.

- Det var många klassiska europeiska musiker som flydde till Amerika under andra världskriget, säger verksamhetsledare Monica Johnson.

Två andra parallella teman för festspelen är Jean Sibelius och Carl Nielsen, så deras musik får man också höra under den kommande veckan. I morgon torsdag blir det öppningskonsert i Korsholms kyrka men redan i kväll tjuvstartar musikfestspelen med en konsert i Lillkyrå kyrka där bland annat Schumann-kvartetten uppträder.

Festspelen pågår fram till den sjätte augusti och programmet hittar du på Musikfestspelen Korsholms hemsida..