Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Voimaosakeyhtiö SF: Ministeriets besked spelar ingen roll

Från 2015
Uppdaterad 29.07.2015 14:57.
Elina Engman vd för Voimaosakeyhtiö SF.
Bildtext Elina Engman vd för Voimaosakeyhtiö SF.

Voimaosakeyhtiö SF:s vd Elina Engman säger att det inhemska ägandet i Fennovoima är tryggat även om Migrit inte räknas som en ägare från ett EU- eller EFTA-land. Arbets- och näringslivsministeriet håller inte med.

Ministeriet slog tidigare fast att det inte går att bevisa att Migrit-bolagen kommer från EU- eller EFTA-området.

Principbeslutet om att få bygga ett kärnkraftverk i Pyhäjoki kräver att minst 60 procent av ägandet ska komma från EU- och ETA-området. Migrit äger nio procent av Voimaosakeyhtiö SF.

Vill ha kvar Migrit i projektet

Voimaosakeyhtiö SF:s vd Engman är oförstående inför ministeriets slutsats om Migrit och vill att bolaget också i fortsättningen ska vara med i kärnkraftsprojektet.

- Vi har gjort ett noggrant jobb och inte hittat något som tyder på att Migrit inte skulle uppfylla kraven [för EU- eller EFTA ägande]. Vi vill och önskar att vi får dem som ägare i det här långa projektet, säger Voimaosakeyhtiö SF:s vd Elina Engman.

Enligt Engman spelar Migrit ändå ingen roll för andelen inhemskt ägande.

- Det om Migrit är duglig eller inte [som EU- eller EFTA-ägare] påverkar inte hur stor andel Voimaosakeyhtiö SF äger av Fennovoima, säger Engman.

Snabba förhandlingar om nytt ägaravtal

Engmans motivering är ett nytt ägaravtal som förhandlades fram strax innan Fennovoima lämnade in ansökan om byggnadslov. Voimaosakeyhtiö SF kom brådskande överens med RAOS Voima att Voimaosakeyhtiös andel i Fennovoima aldrig kommer att understiga 60 procent. Överenskommelsen innehåller inga krav i vad gäller euromängder eller tid.

Just nu äger ryska Rosatoms dotterbolag RAOS Voima 34 procent av Fennovoima och Voimaosakeyhtiö SF 66 procent. Matematiken är komplicerad, men Voimaosakeyhtiö SF:s vd Elina Engman räknar med att Migrit kan fortsätta som ägare med sex procent av Voimaosakeyhtiös 66 procent. Kravet på inhemskt ägande ligger som sagt på 60 procent.

- Då återstår sex procent. Om ministeriet meddelar att det kroatiska bolaget inte uppfyller kravet är det trots allt möjligt att fortsätta samtala med dem [Migrit] om sex procent av ägandet.

Migrits andel av Fennovoima är nio procent. Hur täcker ni tre procent som blir över?

- Det har vi löst i och med avtalet med RAOS. I praktiken har vi kommit överens om att vi [Voimaosakeyhtiö SF] alltid äger minst 60 procent av Fennovoima. Ett bolag har möjlighet att skaffa finansiering genom olika sorters kanaler. En kanal är ägarna, och ett annat alternativ är förstås lån. Som i vilket som helst bolag eller projekt är det sällan man får ihop hela summan utan lånearrangemang, säger Voimaosakeyhtiös vd Elina Engman.

Ministeriet räknar annorlunda

Ministeriet håller inte med om matematiken. De anser att det inhemska ägandet, i praktiken EU- och EFTA-ägandet, är ungefär 55 procent utan Migrit.

- De har sagt att de garanterar att 60 procent av inhemska ägandet kommer att ligga hos Voimaosakeyhtiö SF. Det är ändå en annan sak hur ägarna sätter in pengar i projektet, säger industriråd Herkko Plit.

- Voimaosakeyhtiös andel kanske kommer att vara 60 procent av Fennovoima, men vem som äger den här sextioprocenten är fortfarande öppet, säger Plit.

Vad tycker ministeriet om att en del av projektet kunde finansieras med lån?

- Vi spekulerar inte. Vi har fått in en ansökan av Fennovoima där Migrit är med. Om de skickar in någon annan ansökan så kommer vi att behandla det enligt lagen, säger Plit.

17.7.2015 kl 8.18 Artikeln uppdaterad. Migrit äger nio procent av Fennovoima, inte av Voimaosakeyhtiö SF som det tidigare stod i artikeln. Andelen i Voimaosakeyhtiö SF är 14 procent.