Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Migrits ägare unga män från Ryssland

Från 2015
Uppdaterad 17.07.2015 10:43.
Den byggnad i Zabgreb där Migrit Energijas kontor finns i gatuplan.
Bildtext Huset i Zagreb där Migritbolagens kontor finns.

Fennovoimas tilltänkta kärnkraftspartner det kroatiska bolaget Migrit Solarna Energija ägs av två drygt 20-åriga ryskfödda män. Deras fäder är toppchefer i den ryska byggkoncernen Inteko.

Arbets- och näringsministeriet meddelade på torsdagen att det kroatiska bolaget inte duger som samarbetspart i Fennovoimas planerade kärnkraftsbygge i Pyhäjoki.

Migrit Solarna Energija ägs av den 27-årige Grigory Edel och den 21-årige Maxim Soloshchanskiy.

Bägge ägare har kroatiskt medborgarskap men är födda i Moskva, enligt officiella intyg som ministeriet publicerade på torsdagen.

Formellt ägs Migrit Solarna Energija till 100 procent av moderbolaget Migrit Energija, där Edel och Soloshchanskiy är de enda ägarna med 50 procent var.

Edel anger i sin cv att han är ”EU-medborgare” bosatt i Kroatiens huvudstad Zagreb och att han utbildats i ekonomi vid Moskvauniversitetet.

Soloshchanskiy anger att han är bosatt i Boston i USA och att han förra året bland annat jobbade som praktikant vid Rysslands största bank, den statskontrollerade Sberbank.

Migrit bad ryska Sberbank om finansiering

Sberbank är en av finansiärerna bakom det statliga ryska kärnkraftsbolaget Rosatom som är med i Fennovoima och tänkt att leverera det planerade kraftverket.

Sberbanks europeiska dotterbolag Sberbank Europe har lovat överväga att finansiera Migrit Solarna Energijas deltagande i Fennovoimas kärnkraftverksprojekt, enligt korrespondens mellan banken och energibolaget.

Sberbank Europe ägs till 100 procent av moderbolaget i Moskva.

Migrit Solarna Energija har en anställd. Verkställande direktör och enda styrelsemedlem är den 38-åriga Oksana Dvinskykh bosatt i Zagreb, som enligt intyget över hennes kroatiska medborgarskap är född i Kiev.

Liksom ägaren Grigory Edel betecknar Dvinskykh sig som ”EU-medborgare”.

Dvinskykh anger i sin cv och Migrits bakgrundsinformation att hon är styrelsemedlem i flera av bolagen i den kroatiska Titankoncernen.

Ryska byggkoncernen Inteko i bakgrunden

Av de offentliga dokument som fanns att tillgå på torsdagen framgår det inte huruvida Titan de facto ägs av den ryska byggnadskoncernen Inteko, vilket uppgifter i kroatiska medier gjort gällande.

Däremot framgår det att Migrit Energijas ursprungliga grundare den 38-årige ryska affärsmannen Mikhail Zhukov numera också är kroatisk medborgare.

Zhukov är en av direktörerna i Inteko. Han grundade Migrit Energija 2012 och var enda ägare innan ägarskapet först överfördes till Grigory Edel och sedan till Grigory Edel och Maxim Soloshchanskiy med 50 procent var.

Zhukov var 2012 också enda ägare till dotterbolaget Migrit Solarna Energija innan han sålde det till en annan av toppcheferna i Inteko Konstantin Edel

Konstantin Edel är far till Migrit Solarna Energijas delägare Grigory Edel. Den andra delägaren Maxim Soloshchanskiys far Oleg Soloshchanskiy är likaså en av toppcheferna i det ryska Inteko.

Även privat konsultföretag anlitades

De dokument som Arbets- och näringsministeriet publicerade på torsdagen är till vissa delar ofullständiga.

Vissa personuppgifter och affärshemligheter är borttagna. Dessutom är uppgifter om Migrit Solarna Energijas delägares innehav i andra bolag borttagna.

Dokumenten är inte de enda källorna som ministeriet haft då man bedömt Migrit Solarna Energijas bakgrund och finansiering.

Ministeriet har också anlitat konsultbolaget Ernst & Young för att granska bolaget. Den utredningen är inte offentlig.

Yle Nyheter har valt att i detta fall använda engelsk stavning av personernas namn eftersom namnen är stavade så i dokumenten.