Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Terrängcykel-FM i Lundo på söndag

Från 2015
Uppdaterad 17.07.2015 06:58.
Henri Ojala teståker FM banan i Lundo - Spela upp på Arenan

Under helgen avgörs finska mästerskapen i terrängcykelgrenen XCO i Lundo. Åbobon Henri Ojala satsar på att knipa guldet i herrklassen.

Ojala tävlar för arrangörföreningen Team Velo Cycling. Föreningen har jobbat med banan i skogarna kring Lundo idrottshall i ett års tid. En vecka före FM-tävlingarna var allt klappat och klart. Enligt Ojala är banan rolig och smidig, samtidigt som det också finns avsnitt som kräver en hel del teknik och där de tävlandes skicklighet sätts på prov.

– Där finns små hoppbackar, branta berg och rötter på stigarna. De kan vara utmanande för nybörjare, säger Ojala.

På söndag tävlar 150 cyklister i de olika tävlingsklasserna. Ojala har siktet inställt på att knipa guldmedaljen på hemmaplan.

– Det skulle vara lögn att säga att jag nöjer mig med brons, jag siktar nog på att vinna. Ingenting annat duger den här gången, säger Ojala.

Henri Ojala, Samu Laine, Kristian Ijäs.
Bildtext Henri Ojala, Samu Laine och Kristian Ijäs.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Kristian Ijäs, som också han representerar värdföreningen, siktar på en medaljplats i klassen herrar under 30.

– Mitt mål är en medalj och då är jag nog riktigt nöjd, om jag når det målet, säger Ijäs.

Inför söndagen hoppas Ijäs på uppehållsväder så att banan ska hållas torr. Också Ijäs gillar utmaningarna den nybyggda banan bjuder på.

– Den är ganska rolig men samtidigt ganska tuff också. Det kräver nog god kondition om man ska komma fort fram på den, säger Ijäs.

Arrangör med vanan inne

Enligt tävlingsledare Samu Laine har allt löpt smidigt inför söndagen. Team Velo Cycling har stått för omfattande arrangemang vid stora tävlingar i flera repriser, bland annat avgjordes landsvägs-FM i Lundo år 2012. Laine säger att det svåraste med att ordna stora tävlingar kan vara att hitta frivilliga krafter som vill vara med och hjälpa till.

– Samma talkogäng ställer upp också nu. Det är förstås alltid en hel del att göra, och det att vi få 50-60 att stå ute i skogen en söndag, det är nog den största utmaningen. Så ett stort tack till talkogänget, hälsar Laine.

Publiken kan följa med tävlingarna gratis från området kring Lundo idrottshall. Bilar ska lämnas en bit bort, vid skolcentret.

FM-banan i Lundo.

Populär gren

XCO, cross country olympic, skiljer sig på flera sätt från andra terrängcykelgrenar, såsom XC maraton eller enduro, berättar Ijäs.

– Det här är rejält kortare tidsmässigt än maraton och banan är också tuffare. Antingen åker vi uppför eller nedför. I enduro åker man korta snuttar i skogen och där emellan så återhämtar man sig och åker igen fullt. Det finns det också downhill där man åker upp med hiss och sedan branta nerförsbackar med full fart. Här åker vi också med full fart, men vi försöker ha full fart i uppförsbacken också, säger Ijäs.

Nybörjare välkomnas med på träningar

Banan har inte byggts enkom för FM-tävlingarna utan kommer att bli kvar i Lundo. Området där banan ligger är öppet för allmänheten dygnet runt.

Hur krävande är den för en nybörjare?

– Man kan alltid leda cykeln för en brant backe om man inte just då orkar upp för backen, eller om man inte vågar köra på något specifikt ställe så kör man förbi. Alla kör vi enligt vår egen förmåga, så absolut vågar man komma och testa, säger Ijäs.

Tävlingsledare Samu Laine hoppas att många ska hitta till banan som byggdes tack vare talkoarbete som föreningens medlemmar ställt upp med. En splitterny infotavla finns nu intill idrottshallen. På den hittar besökare de två olika rutterna med olika svårighetsgrader och instruktioner gällande hur man ska bära sig åt på banan.

– Terrängen kan alltid förändras. Träd kan falla, grenar och kvistar kan falla på stigen, så lite försiktig ska man nog vara, säger Laine.

Laine välkomnar alla intresserade med i föreningens verksamhet.

– Vi tränar tillsammans varje vecka och hjälper på traven med grenen. Alla är välkomna med och pröva om man vill, hälsar Laine.

Här kan du ta en titt på den bestående ruttens terräng: