Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Unga använder mobiltelefonen i trafiken

Från 2015
Uppdaterad 17.07.2015 10:18.
Det är olagligt att använda mobiltelefon och köra bil samtidigt.
Bildtext Det är olagligt att använda mobiltelefon och köra bil samtidigt.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

En ordningsbot för att man pratat i telefonen utan handsfree väger lika tungt som en fortkörningsbot, säger Barbro Häggqvist, äldre konstapel som varit med och övervakat trafikförseelser under veckan.

Polisen har under hela veckan och i hela landet övervakat trafikförseelser som minskar på uppmärksamheten hos bilisterna.

- Att prata i mobilen utan handsfree får man een ordningsbot för, säger Barbro Häggqvist.

Polisen har också övervakat användningen av bälte extra noga denna vecka.

- Om du kör utan bälte så är du förstås bara en fara för dig själv, men om du är ouppmärksam och inte koncentrerar dig på trafiken så är du ju också en fara för andra.

Unga bollar telefon och trafik

Bilister i alla åldrar tar fram mobilen då de kör men det är främst unga som använder olika sociala medier samtidigt som de kör.

- Man kan inte koncentrera sig på samma sätt om man håller på med flera saker samtidigt, säger Häggqvist. Om man är ouppmärksam är det lätt hänt att man kör i dike eller i en annan trafikant. Olyckorna har speciellt ökat då touchtelefonerna blivit vanligare.

Förutom telefonen så finns det andra störningsmoment i nyare bilar. Touchskärmar på instrumentbrädet och navigationssystem tar blicken bort från vägen.

- Det viktigaste är att man inte knappar på något annat då man kör, ifall man måst ställa in något så gör man det vid avfärd eller så kör man in till sidan av vägen, säger Barbro Häggqvist.

Bilskolan ger utbildning

I bilskolan tar man upp användning av telefon och körning.

- Vi diskuterar riskerna men ibland är det som att ungdomarna inte bryr sig, säger bilskollärare Christian Granholm vid Rönns bilskola.

Vid Rönns bilskola har man märkt att mobilen blivit en del av ungas vardag.

- Mobilen sitter fast i handen på många och ifall den ringer då vi övningskör så är det många som vill svara. Men då brukar jag oftast ta hand om mobilen tills övningskörningen är klar, säger Granholm.

Granholm önskar att attityden skulle ändra hos de unga.

- De har ofta en "why not"- attityd och tar det inte riktigt på allvar. Men man ska göra flera saker samtidigt. Man borde kanske prata om det med dem innan mopedåldern, kanske de då skulle ta det på allvar, säger Granholm.

Mobilanvändningen i bilar har övervakats - Spela upp på Arenan