Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

160 ska bort från Wärtsilä

Från 2015
Uppdaterad 17.07.2015 15:13.
Tung transport från Wärtsilä.
Bildtext Arkivbild. Tung transport från Wärtsilä.
Bild: Marica Lassus

600 arbetsplatser inom Marine Solutions ska bort, av dem 160 i Finland. Det meddelar Wärtsilä idag.

Enligt Wärtsilä Finlands vd Stefan Damlin kommer Vasa att drabbas hårt. Nedskärningarna ska delvis genomföras med pensioneringar.

- Det blir säkert frågan om uppsägningar eftersom de flesta som var nära pensionsåldern fick gå förra gången. Det har inte hunnit komma så många nya till den åldersgruppen sen dess, säger Ralf Holmlund, huvudförtroendeman på Wärtsilä i Vasa.

Tjänstemännen berörs

Det är inom affärsområdet för fartygsmotorer som uppsägningarna blir aktuella. Affärsområdet byter idag namn från Ship Power till Marine Solutions. Wärtsilä säger att det är den långsamma upphämtningen inom varvsindustrin som är orsaken till nedskärningarna.

- De som kommer att beröras är tjänstemän och i synnerhet högre tjänstemän. Jag vet inte säkert, men så låter det, säger Holmlund.

Samtidigt presenterades i dag ett gott delårsresultat. Enligt Stefan Damlin, vd på Wärtsilä Finland var det positiva resultatet väntat.

- Nu förbereder vi oss för framtiden och i dagsläget byggs det betydligt färre fartyg än det har gjorts tidigare. Och det påverkar marknadsläget och konkurrenssituationen, I framtiden ska vi vara konkurrenskraftiga på en hård marknad, säger Damlin.

Vasa viktig enhet

Med det här nedskärningsprogrammet väntar Wärtsilä en inbesparing på 40 miljoner euro i året. Det gäller världsomspännande och alla funktioner inom Marine Solutions.

- Vasa är en viktig enhet i Finland och därför är det också naturligt att Vasa kommer att drabbas av det här men vi har inte ännu definierat noga hur effektiverings- och inbesparingsprogrammet kommer att göras, säger Damlin.

Någon officiell anmälan om samarbetsförhandlingar har ännu inte kommit. Marine Solutions personal har meddelats att förhandlingarna inleds under den tidiga hösten.

- Så då får vi mera detaljer än vad vi har i dag, säger Holmlund.

Wärtsilä Marine Solutions har idag drygt 7 000 anställda i hela världen.

Huvudförtroendeman Ralf Holmlund på Wärtsilä kommenterar nedskärningen - Spela upp på Arenan