Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Minsta spannmålsskörden på fem år

Från 2015
Uppdaterad 17.07.2015 11:05.
Bildtext Kornet har drabbats hårt av det regniga vädret.
Bild: Yle/Andy Ödman

Den ovanligt regniga försommaren ser ut att drabba skörden av jordbruksgrödor hårt. Den uppskattade spannmålsskörden är den minsta på fem år.

På grund av det regniga vädret fortsatte vårsådden i år långt in på sommaren. Det här kommer att inverka på skörden av de flesta jordbruksgrödor, bedömer man på naturresursinstitutet Luke.

Särskilt kornet har lidit av den blöta väderleken. Uppskattningen av hektarskörden av korn är en femtedel mindre än i fjol. Korn är det mest odlade sädesslaget i Finland och har därför störst inverkan på hela spannmålsskörden, som ser ut att minska med 760 miljoner kilo, det vill säga 18 procent, jämfört med fjolåret.

De lokala variationerna i skördenivån kan ändå vara stora eftersom lokala regnskurar har orsakat och fortfarande kan orsaka skador på växtligheten, påpekar Luke.

Gott om ärter, bondbönor och råg

Ett sädesslag som inte har lidit av regnet är rågen. Eftersom största delen av rågen såddes redan förra hösten har den regniga våren snarast förbättrat skörden. Den uppskattade skörden väntas täcka den inhemska konsumtionen, vilket inte har hänt på femton år.

I år odlas ärter och bondbönor i större utsträckning än tidigare. Under de hundra år som statistik har först har bondbönan aldrig varit så här populär på de finländska åkrarna.

På naturresursinstitutet anser man att de här grödorna är välkomna inhemska proteinkällor.

Diskussion om artikeln