Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Schyssta nya låtar bortom mainstream vol. 7

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Rickie Lee Jones
Bildtext Rickie Lee Jones
Bild: EPA / Laurent Gillieron

Strömmen av ny musik är stridare än någonsin och det är helt omöjligt för gemene strölyssnare att ens försöka hänga med i alla svängar. Därför presenterar jag med lagom ojämna mellanrum tips på nya schyssta låtar som glatt mig den senaste tiden. Det blir mestadels en rundtur i det uppfriskande musikaliska fältet någonstans litet bortom de mest upptrampade stigarna. Här kommer ånyo en handfull sådana låtar.

Beck / Dreams

Dreams är första singeln från Becks kommande album som ännu saknar namn. Det här är mer dansant och livat än hans förra litet mer dämpade men fina platta Morning Phase. Beck har sagt att han med Dreams ville göra en låt som skulle vara rolig att lira live. Dreams blir garanterat en höjdare på varje Beck-konsert, men den funkar (funk!) hur bra som helst även i studioversion. Tror nästan jag måste dansa litet även om jag i skrivande stund fortfarande befinner mig i min morgonfas.

Go Fiasco / Master Crime

Om Scott Walker mötte Franz Ferdinand på en The Doors-träff och de bestämde sig för att framåt morgontimmarna gör musik tillsammans kunde det gott låta så här. Master Crime börjar trevande men ödesmättat för att småningom växa till en veritabel rocklåt. Rätt spännande. Det enda som egentligen stör mig är att låten gott hade kunnat få växa ytterligare innan de bestämde sig för att det var dags att gå och lägga sig. Go Fiasco är ett förhållandevis nytt Liverpool-band vars debutplatta ges ut om en vecka. Om Master Crime (liksom debutsingeln Heaven) är något att gå efter kan den skivan bli en intressant bekantskap. Tyvärr finns låten Master Crime ännu inte på Spotify, så den saknas från min lista där.

Bad Guys / Prostitutes (Are Making Love In My Garden)

Jamen, det här var ju riktigt bra! Även om jag först var en aning fundersam. Men till sist fick även jag ge upp inför detta norra London-baserade bands uppfriskande blandning av hårdrock och punk. Här finns också en lagom dos otvättad ZZ Top och tillräckligt med billigt öl för att det skall lukta litet kvarglömd rockfestival ännu nästa dag. Bad Guys spelar rockmusik så som det var tänkt från början – hårt, högt, skitigt och jäkligt skoj. Måste kolla in hela plattan Bad Guynaecology. Jag misstänker att de mycket fina recensioner den fått gott kan stämma. Dessutom kör de med två stycken dubbelhalsade gitarrer, så då kan det ju inte bli helt fel.

The Word / Come By Here

År 2001 kom jazzkeyboardisten John Medeski och Robert Randolph på pedal steel guitar samman med sydstatsrock- och bluestrion North Mississippi Allstars. De hittade varann via en gemensam förkärlek till gospelmusiken och bestämde sig för att spela tillsammans under bandnamnet The Word. De gav ut en hyllad platta och gick sedan skilda vägar. För att nu 14 år senare tillfälligt göra musik tillsammans igen och då även ge ut platta nummer två. Deras musik är mestadels instrumental (som Come By Here), men det bevisar bara att ibland behövs inga låttexter eller ens ordlös sång. Känslan förmedlas ändå och kanske till och med ännu bättre på detta viset. Även om The Words musik är starkt förankrad i kyrkan låter det åtminstone här som att de nog emellanåt litet smyglyssnat på vad grannen i källarvåningen diggar för toner. För det här är betydligt mer halvpsykedelisk rock än någon form av gospel. Om det hördes sådan här musik i våra kyrkor skulle jag nog gå dit betydligt oftare än idag.

Rickie Lee Jones / Jimmy Choos

Redan låtarna Chuck E.'s In Love (1979) och Woody and Dutch on the Slow Train to Peking (1981) gjorde mig intresserad av Rickie Lee Jones. Och när singeln The Real End (1984) gavs ut var jag definitivt fast. Få andra artister lyckas sjunga allt från jazz och blues till pop och soulindränkt r'n'b och varje gång få det att låta som sig själv. Hennes egna och unika röst tar tag i mig varje gång. Den är både indränkt och inrökt samtidigt som den har en smått naiv och barnslig klang. Och då är hon ändå 60 år fyllda, Rickie Lee Jones. Jimmy Choos är en singel från hennes nya skiva The Other Side Of Desire. Kolla gärna in den. Där hörs henne nuvarande hemstad New Orleans mer än i den här låten.

Backyard Babies / Th1rt3en Or Nothing

Eftersom jag nu sticker iväg på litet semester och därför är på extra gott humör får ni en bonuslåt. En låt med adekvat mängd koskälla! Backyard Babies är ett av Sveriges hävaste rockband genom tiderna och det var många som sorgset skakade på huvudet när det år 2009 ryktades om att medlemmarna gått skilda vägar. Men ifjol meddelade Nicke Borg, Dregen & co att de hade börjat jobba på ny musik tillsammans igen och nu kan vi äntligen ta del av resultatet. Th1rt3en Or Nothing är precis så tuff och melodiös som man förväntar sig av Backyard Babies. Semestern till ära tänker jag nu knäcka en lagom kyld bärs och lägga på låten en gång till. För det är både jag, låten och bandet värda. Skål för den goda musiken! Må den ljuda länge och väl!

Schyssta nya låtar bortom mainstream-listan på Spotify:

Dan Eskils musikbar