Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Härligt att folk vill betala för det vi gör"

Från 2015
Uppdaterad 17.07.2015 14:22.
Paula Salovaara
Bildtext Paula Salovaara är glad över att Radio Helsinki får fortsätta.
Bild: Yle / Ted Urho

På torsdag stod det klart att lokalradiostationen Radio Helsinkis mål att samla in en kvarts miljon euro genom aktieförsäljning lyckats över förväntan. 1743 personer hade löst en aktie, vilket håvade in över 360 000 euro.

Radio Helsinki fyller 15 år i höst. På våren såg det dystert ut, skulder tyngde och stationens hela framtid stod på spel.

– Det känns jättefint att vi lyckats samla in den behövda summan. Jag var med och grundade stationen en gång i tiden, så också därför känns det bra att Radio Helsinki lyckas, säger Paula Salovaara, en av ägarna till stationen.

Inga snabba klipp

Salovaara påpekar att det inte är första gången Radio Helsinki är i ekonomiskt trångmål.

– Men den här gången gjorde de många människorna som deltog i räddningsaktionen det till något speciellt. Det har också gett mycket till de som arbetar för Radio Helsinki, att så många vill betala för att lyssna på det vi gör, säger Salovaara.

Och ekonomiskt sett är en aktie ingen bra affär. Stationen har varit öppen med att den som köper en aktie inte ska räkna med utdelning eller snabba klipp, det är fråga om understöd.

–Har man köpt ett visst antal aktier har man fått en t-skjorta med texten "I own Radio Helsinki", jag äger Radio Helsinki, och har man köpt en stor aktiepost får man ett timmes radioprogram där vi säger snälla saker om en, berättar Salovaara.

Innehåll viktigast

Salovaara skrattar när hon får frågan om vad som gör att Radio Helsinki har lyckats knyta an till sina lyssnare på ett unikt sätt beror på. Är det innehållet, underdog-stämpeln eller rentav stationens grundare?

– Nog är det innehållet. Stationens grundare tror jag inte spelar någon roll, om det nu någonsin gjort det. Innehållet och programmen, vad vi gör och sättet vi gör det på, säger Salovaara.

Stationens musiklinje är också smått unik i dagens radiolandskap av spellistor.

– Vår musiklinje är totalt fri, men det betyder inte frihet att göra dåligt innehåll. Jag har alltid sagt att man får spela vad som helst i sändningen bara programmen är bra, säger Salovaara.