Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland godkände lånepaket till Grekland

Från 2015
Uppdaterad 18.07.2015 07:42.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel inledde debatten om det tredje nödlånet till Grekland i parlamentet på förmiddagen 17 juli.
Bildtext Tysklands förbundskansler Angela Merkel inledde debatten om det tredje nödlånet till Grekland i parlamentet på förmiddagen 17 juli.
Bild: EPA/WOLFGANG KUMM

Tysklands parlament har röstat ja till att landet stöder ett tredje nödlånepaket för Grekland. Rösterna föll 439 mot 119 medan 40 ledamöter röstade blankt.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel inledde debatten inför omröstningen i parlamentet på fredagsförmiddagen.

Förbundskansler Merkel konstaterade att Europa har dramatiska dagar bakom sig och tyngst har det varit för grekerna. Merkel inledde med att upprepa det hon sagt tidigare om att tilliten till Grekland trutit och det har varit ett tungt jobb att återbygga tilliten under de senaste dagarna.

Bildtext Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble.
Bild: EPA/YOAN VALAT

Merkel tackade finansminister Wolfgang Schäuble vilket möttes av applåder i riksdagen. Hon uppmanade också parlamentet att rösta "ja".

- Alternativet till detta är inte en tillfällig time-out från euron utan ett förutsägbart kaos, sade Merkel.

Även Österrike röstade ja

Beslutet innebär att parlamentet Bundestag ger den tyska regeringen mandat att tillsammans med de övriga 18 euroländerna förhandla fram ett stödpaket till Grekland.

Österrikes parlament röstade också i dag för ett stöd för ett tredje lånepaket till Grekland.

Merkel sade i sitt anförande att det vore fel att säga att Grekland endast skulle strypa de reformer som euroländerna kräver av Grekland. Hon tog upp Portugal, Spanien och Irland som exempel på att åtstramningspolitiken fungerat och fått ländernas ekonomi på fötter.

- Det här är ett beslut för en stark eurozon och ett starkt Europa, sade Merkel.

Det tyska vänsterpartiet Die Linke hörde till dem som starkast kritiserade Merkels linje i parlamentet. Den gröna parlamentsgruppen röstade blankt.

Rekordmånga ledamöter i förbundskanslern Angela Merkels kristdemokratiska led röstade också emot partiets officiella linje.

En färsk opinionsundersökning visar att 53 procent av tyskarna stöder fortsatta förhandlingar om lånepaket till Grekland medan 42 procent motsätter sig.

IMF: Inget nödlån utan omstruktureringar

Christine Lagarde, direktör för Internationella valutafonden, meddelade att Ukraina beviljas ett stödpaket på över 12 miljoner euro.
Bildtext IMF:s chef Christine Lagarde.
Bild: Michael Reynolds / EPA / All Over Press

Internationella valutafonden IMF kommer inte att delta i ett tredje nödpaket till Grekland ifall det inte kommer att innehålla omstruktureringar av Greklands lån.

Det säger IMF:s chef Christine Lagarde i en intervju med den franska radiokanalen Europe 1. Lagarde säger att hon inte tror att stödpaketet är genomförbart utan låneomstruktureringar för Greklands del.

Lagarde säger att det skulle betyda amorteringsfriheter, en förlängning av återbetalningstiden och sänkta låneräntor.

Bankerna öppna i Grekland

I Grekland ska bankerna på måndag hålla öppet för första gången på tre veckor.

Från Greklands finansministerium sägs det också att gränsen på 60 euro som får lyftas ur bankautomaterna kommer att bli flexiblare.

- I fall någon inte vill lyfta 60 euro på måndag, kan man lyfta 120 på tisdag eller 180 euro på onsdag, säger Greklands finansminister Dimitris Mardas till det grekiska rundradiobolaget ERT.

Europeiska centralbanken beslutade på torsdagen att höja taket för Greklands nödlån. Samtidigt gav eurogruppen grönt ljus för nya låneförhandlingar.