Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bättre fibernät eller billigare 4G-nät i Östnyland?

Från 2015
Uppdaterad 27.07.2015 11:00.
Östnyländska nyheter: Vessönet bygger fibernät - Spela upp på Arenan

De östnyländska fiberkabelandelslagen tävlar om kunder med de operatörer som erbjuder billigare, mobila 4G-bredbandsnät. På Vessö i Borgå skärgård pågår grävningsarbetet medan Gumbo Infra i Sibbo redan har hunnit längre.

Jukka Jaatinen, verkställande direktör för Gumbo Infra i Sibbo, medger konkurrensen även om man riktar sig till lite olika målgrupper.

- Det verkar vara så att folk, som inte nödvändigtvis behöver stor datakapacitet, är ganska nöjda med 4G. Samtidigt måste man konstatera att Gumbo och södra Sibbo överhuvudtaget är lite grann glesområde. I synnerhet på holmarna är 4G-signalen ganska svag.

Om flera använder 4G-nätet samtidigt blir kapaciteten ganska mycket under det som leverantörerna har lovat, konstaterar Jaatinen. Den som vill arbeta med större ritningar, designarbeten eller bilder klarar sig inte med 4G-nätet.

Har sitt på det torra

VD Jukka Jaatinen säger att Gumbo Infra har sitt på det torra.

- Vi har hunnit amortera våra investeringar och betala bort lånen.

Däremot har bolaget inte riktigt expanderat, omkring 70 fastigheter i byn är kopplade till nätet. Dessutom har Gumbo Infra trådlös bredbandsservice närmast tänkt för skärgården.

Vessönet på slutrakan

Vessönet i Borgå skärgård är just nu på slutrakan med sitt fibernät. Vessöföretagaren Mia Nyman har fiberkabeln färdigt dragen till ytterväggen men klarar sig än så länge med det mobila nätet.

Pamela Westerlund, sekreterare för Vessönet, berättar att så gott som alla byar på Vessö redan har ett fibernät. Just nu dras fiber- och elkablar tillsammans med Borgå Energi till strandområdena på södra Vessö.

Dyrt eller billigt?

Andelslaget har för tillfället drygt 140 medlemmar och av dem är omkring 50 aktiva användare. Om man vill koppla in sig ska man räkna med en engångsavgift på totalt nästan 3 000 euro + en månadsavgift som i dag är 45 euro. Jämförelsevis är månadsavgiften för en 4G-anslutning ca 15-20 euro.

Pamela Westerlund tycker att det mobila 4G-nätet närmast är ett komplement till fibernätet.

- Det är bra med det mobila nätet också men om du vill titta på tv behöver du snabba uppkopplingar och det klarar inte de mobila näten av.

Yle Nyheter Östnyland - Spela upp på Arenan