Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Resetips: Europa runt med en ukulele

Från 2015
Uppdaterad 22.07.2015 15:52.
Selma Turunen
Bildtext Selma Turunen.

Då alla andra hade sommarlov bestämde sig Selma Turunen och hennes vän för att åka runt i Europa med tåg. Eftersom resan var väldigt spontan var resekassan inte i största laget.

Selma och hennes vän bestämde sig för att åka iväg på Interrail i Europa med endast dryga tvåhundra euro som fickpengar och ingenting bokat förutom tågbiljetten. Det blev ett spännande äventyr.

De använde sig av en couch surfing-sajt för att hitta sovplats för nätterna. På sajten kan människor annonsera lediga soffplatser för backpackers och andra kostnadsmedvetna resenärer.

- I tre veckor klarade vi oss utan att betala någonting för boende. Personerna vi fick bo hos var trevliga och vi stötte inte på större komplikationer. För att få ihop matpengar tog vi med några instrument och musicerade sedan på gatorna, berättar Selma.

Det gick riktigt bra att spela ihop dagens matpengar. Selma minns endast ett fåtal gånger då de blev bortkörda av polisen. De fick till och med medverka i en CD-skiva efter att en person hört dem spela på stan i Amsterdam.

Några tips

Vi bad Selma ge några tips till andra som vill pröva på en liknande resa. Vad är viktigt att tänka på och hur skall man gå till väga?

- Det är viktigt att våga gå utanför sin bekvämlighetszon. Det är svårt att ta sig fram om man inte vågar bjuda på sig själv och prata med främlingar. Jag vill också uppmana att våga lita på främmande människor. Man ska använda sin magkänsla. Den brukar oftast vara rätt, säger Selma.

- Ha lite mer pengar än 150-200 euro om du vill tågluffa i Europa. Det är skönt att ha så mycket pengar att man med säkerhet får mat varje dag. Man måste ändå vara beredd på att inte äta så fint och gott. Vi levde på bönor och gröna ärter flera dagar.

Selma är nöjd med resan. Några euro till i fickan kunde ha varit bra, men för övrigt hade de en fantastisk resa.