Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Gammal Ingålegend: Kräftor föredrar katt som bete

Från 2015
Uppdaterad 21.07.2015 17:18.
Tomas Landers håller i en signalkräfta.
Bild: Yle/ Frida Lönnroos

Kräftsäsongen inleds i dag och Yle Nyheter har varit på plats vid Marsjön i Ingå för att fiska kräftor. Knipande kräftor.

Den svala sommaren har gjort att kräftorna inte har vuxit som de brukar i de stora sjöarna. I Marsjön i Ingå är ändå kräftorna lika många och stora som vanligt.

En dag i förväg fick Tomas Landers och Viktor Leivo från Viltgården i Ingå sätta ner sina kräftburar i sjön tack vare ett speciallov. De bjöd Yle Nyheter med på premiärfisket.

Akta er för klorna!

Kräftor är allätare som äter allt från löv till kadaver. Braxen är ett vanligt bete. Men kräftornas favoritbete är svårare att få tag på, det sägs nämligen vara kött från katt.

Största delen av kräftorna som hamnar i burarna är för små för att tas upp och Landers och Leivo kastar tillbaka dem i vattnet. Kräftorna som man fångar ska vara minst 10 centimeter.

När kräftorna släpps tillbaka i vattnet lönar det sig att se upp för klorna. Det fick reportern lära sig den hårda vägen ...

Yle Nyheter TV-nytt: Yle Nyheter är med på kräftfiske - Spela upp på Arenan

Störst efterfrågan på kräftor är det vid säsongsstarten och i augusti och september.

Endast en liten del av Viltgårdens kräftor kommer från Marsjön.

- Den absolut största delen av kräftorna köper vi in. Den här sjön har blivit en sjö för eget bruk. Jag har vuxit upp med det här och gör det mest för nöjes skull. Det är tradition, säger Landers.

Kräftbassänger

Största delen av kräftorna som säljs i affärerna kommer från stora insjöar så som Päijänne, Saimen och Pyhäjärvi.

En procent av kräftorna kommer från kräftbassänger. Från bassängerna köper främst större fiskhandlare kräftor för att säkert kunna sälja kräftor genom hela säsongen.

Tomas Landers håller i en signalkräfta.
Bildtext Tomas Landers inspekterar dagens fångst.
Bild: Yle/ Frida Lönnroos

Enligt Tomas Landers smakar bassängkräftorna inte lika bra.

- Kräftorna kan lätt bli smutsiga i bassängerna så man måste tvätta dem. Jag föredrar nog kräftor från klara och rena vattendrag. Jag tycker att det finns en skillnad i både smak och utseende, säger Landers.