Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ingenting särskilt me' de'

Från 2015
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
utflykt
Bildtext Oa Granqvist är i farten. En inte så ovanlig syn i Gumbostrand.

Ett mål med min resa kors och tvärs genom Svenskfinland var att dimpa ned i folks vardag. Både den vanliga vardagen och semestervardagen. Att vara journalist utan en agenda. Att bara tacka och ta emot och hänga med.

I tisdags ringde Oa Granqvist till mig och bjöd in mig till familjens stuga på Lilla Opanholmen nära Gumbostrand i Sibbo. Hon sade att här finns många barn och en hund och stug- och båtliv och ingenting särskilt eller extraordinärt.

Jag tyckte att det lät hur bra som helst att de' var ingenting särskilt me' de' som Evert Taube sjunger.

stugliv
Bildtext En inte alls ovanlig stuga i skärgården

Jag hämtades av Oa Granqvist vid den rätt så ordinära hamnen i Gumbostrand i Sibbo. Hon kom med en öppen båt med en motor på 20 hästkrafter som troligen är av den modell som är den mest vanliga i skärgården.

Efter en lämplig kort båtresa såg jag en typisk vik med en stuga som det går tretton på dussinet i skärgården.

båttur
Bildtext Adrian och Jerry i en båttyp som var och varannan äger

Jag fick sova på en sådan där gammal och charmig bäddsoffa som finns i alla stugor. Även annars var allt som det skall: brunnsvattnet som var lite grumligt, vassen som borde ha slagits i fjol och viken med sin gyttjiga botten.

Sade jag redan att det fanns rikligt med mygg i skogen?

stugliv
Bildtext Bäddsoffan som var så där lagom obekväm

Efter en tid fick vi upp eld i den mysigt trånga bastun med sitt sammelsurium av plastbyttor och -skopor. I ett hörn fanns samlingen av schampo med ett bäst före-datum från 10-talet.

Vi värmde oss och kastade bad med en skopa som ett av barnen hade snickrat på träslöjdstimmen. Och nu gick det att träffa ugnens heta och brokiga stenar med den.

Efter bastun bestämde vi oss för att ta båten och leka vattenlekar. Vi band allt möjligt som flyter bakom båten och övade oss på allehanda konster. Det bästa var ett gammalt vindsurfingbräde som hade legat oanvänt bakom stugan sedan gud vet när.

Efter buset i viken återvände vi till bastun eftersom vattnet var rätt så kallt och luften var rå. Vi fick inte riktigt upp värmen. Veden var lite fuktig och det var dåligt drag i skorstenen.

bastu
Bildtext Tjock rök bolmade ut över viken

Vi hängde upp alla kläder och handdukar i bastun. Det var det enda sättet att få dem torra tills nästa dag. Sedan blev det lite skoj och stoj i stugan till det var läggdags.

Peter Lüttge
Bildtext Lagom roligt med lagom roliga hattar

Men innan man går till sängs måste man borsta tänderna. En plastmugg, Pirkkas helt ok tandkräm och en tandborste som jag tog med från ett annat ställe av misstag skall duga den här gången.

stugliv
Bildtext Vilket stilleben

Jag vaknade av ett åskväder på morgonen. Jag väntade lite med mitt morgonbestyr tills regnet upphörde. Sedan var det dags att gå på ännu ett av de fantastiskt fantasifulla utedass Finland är full av.

utedass
Bildtext Ett hjärta är ett måste på ett dass

När jag kom från dasset såg jag en bild som kunde har målats av Caspar David Friedrich. Ni vet, den där tyska målaren som älskade att porträttera människor bakifrån. Framför ett mäktigt landskap.

Här var landskapet inte mäktigt. Men i och med att det inte finns mäktiga landskap i Finland skall den här bakgrunden duga.

stugliv
Bildtext Peter Josef Lüttge. Mädchen über Lilla Opanholmen (2015)

Sedan var det dags att går ner till "storstugan" för att inta frukosten. Papperstallrikarna och -muggarna brände vi efteråt i bastuugnen.

stugliv
Bildtext Lägg märke till den nyanlagda sandstranden framför stugan. Få se hur länge den hålls på plats.

Till sist bedarrade åskvädret och solen kom fram. Vi utnyttjade det tillfälligt soliga vädret för en liten utflykt till en av stadens öar: Norrkulla. På Norrkulla finns en kiosk som på sommaren är öppen alla dagar från 10 - 18 men inte den här dagen.

På öns nästan högsta punkt finns ett utsiktstorn som man kan ser sig vida omkring om man skulle ta bort några av de höga träden som omger den.

Det var den kvällen och dagen. I stort sett. Det var ingenting särskilt med den. Därför var den också helt underbar. Så underbar som bara en sådan här helt vanlig semesterdag kan vara. Utan krav eller måsten.

Till sist vill jag tacka familjen Granqvist för sin generositet. Och att det orkade dela sin vardag med mig. Tack så hemskt mycket. Ni var ett härligt gäng och ett finfint sällskap. Vi ses. Jag lovar.

utsiktstorn
Bildtext Det bästa av sällskapet i den bästa av världar: Adrian Granqvist, Jerry Roine, Oa Granqvist och Mary Granqvist. Tyvärr ser man inte så mycket i bakgrunden.

Mer om ämnet på Yle Arenan