Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland ville ha Grekland tillfälligt ut ur euron

Uppdaterad 18.07.2015 00:38.
Statsminister Juha Sipilä i Helsingfors den 17 juli 2015.
Bildtext Statsminister Juha Sipilä efter stora utskottets mötets i Helsingfors den 12 juli.

Dokument som publicerats på riksdagens webbplats på fredagen visar att Finland tillfälligt ville ha ut Grekland ur eurosamarbetet.

Eurogruppen, det vill säga euroområdets finansministrar, dryftade Grekland på lördagen. Euroländernas ledare hade i sin tur möte från söndag till måndag.

Finlands ståndpunkt i förhandlingarna offentliggjordes inte ännu då. Det här motiverades med att Finlands förhandlingsposition på så sätt förblir så bra som möjligt.

Finlands ståndpunkt beskrevs i offentligheten som sträng. Enligt Yles uppgifter hörde Finlands linje till de strängaste av euroländerna.

I de dokument som publicerades på fredagen framkommer att Finland vid eurogruppens möte på lördagen ansåg att det reformprogram som Grekland presenterade "inte alls motsvarar det som förutsattes." Finlands representant på mötet var finansminister Alexander Stubb (Saml).

- Då man dessutom beaktar folkomröstningens resultat och de reformer som Greklands situation förutsätter, står det klart att det inte finns förutsättningar för ett hållbart program och inte en tillräcklig politisk vilja för att verkställa det, konstateras det i Finlands ståndpunkt.

Enligt ståndpunkten "står den hållbara lösningen till Greklands ekonomiska problem att finna i ett alternativ, där Grekland tillfälligt står utanför den monetära unionen." Också i ett sådant här så kallat tillfälligt euroutträde, skulle Grekland enligt Finlands synsätt ha behövt utomstående hjälp.

- Finland anser, att Greklands förslag inte bildar en tillräcklig bas för ett principbeslut om att inleda ESM-programförhandlingar. I en fortsatt process kan man granska olika alternativ för att gå vidare, konstateras det i dokumentet.

"Finland ensamt stoppar ändå inte"

Euroländernas ledare diskuterade Grekland från söndagen till måndagsmorgonen. Från Finland deltog statsminister Juha Sipilä (C). Vid mötet diskuterades Greklands tredje lånepaket och villkoren för paketet.

Vid eurotoppmötet var Finlands linje i övrigt likadan som vid eurogruppens möte, men med en tilläggsanmärkning:

- Finland kan inte acceptera att förhandlingar om ett nytt ESM-program inleds. Finland ensamt kommer ändå inte stoppa att sådana förhandlingar inleds, står det i dokumentet.

Det grekiska parlamentet godkände på torsdagen som väntat låneprogrammets villkor. Att de ekonomiska åtstramningsåtgärderna verkställs är villkoret för att euroländerna och Europeiska stabilitetsmekanismens förvaltningsråd kan befullmäktiga institutionerna att förhandla om ett nytt paket.