Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Meningsfull hobby allt mer populär

Från 2015
Uppdaterad 01.07.2016 13:34.
Max Wahlund fångar en svärm
Bildtext Max Wahlund visar stolt upp sin fångade svärm.

Självhushålla på honung och samtidigt bidra till att ekosystemet förblir balanserat är något som lockar allt flera.

Under senare år har bin och andra pollineringsinsekters betydelse fått mycket uppmärksamhet och det rapporteras om en global bidöd. Att själv kunna bidra till att öka antalet bin i världen och samtidigt få ha en meningsfull hobby är populärt.

Max Wahlund var bara 21 år gammal när han bestämde sig för att prova på det här med biodling. Tillsammans med en kompis skaffade de sig fyra bikupor och det blev kärlek vid första ögonkastet.

- Efter första sommaren så blev jag helt fast i det och det här är nog något som kommer att följa mig resten av livet.

Tillsammans med sin kompis åkte Max och köpte ett startpaket hos en biodlare, det var fyra år sedan, vännen hoppade av men Max valde att fortsätta på egen hand. Var det dyrt att skaffa bin?

- Utrustningen har varit dyr men det har gett sig tillbaka många gånger. Det är viktigt att ha en bra utrustning, bra skyddsnät och dräkt och bra lådor och slungningsverktyg.

Svärmar

Just den här dagen när vi besöker Max har en svärm just satt sig i en björk och han har fullt upp med att fånga svärmen

- Svärma är binas naturliga sätt att föröka sig och dela på sig. Det som har hänt är att arbetsbina har konstaterat att det är för trångt i kupan och därför fött upp en ny drottning. Sen har den gamla drottningen bestämt sig för att det är dags att fara vidare.

Svärmas det ofta?

- Nej, inte så ofta. jag brukar ha ganska bra koll så att de inte svärmar men bina de bygger svärmcellerna på lite kluriga ställen i kupan och ibland hittar man de inte förrän det är för sent.

Medelåldern på biodlarna i Finland är hög, den ligger på sjuttio plus så Max Wahlman är en av de som bidrar till att få ner den här siffran något. Hur ser intresset för biodling ut hos de unga?

- Många av mina kompisar finner ämnet jättefascinerande men ingen av de är biodlare. I min närmaste vänkrets är det bara jag som är biodlare.

Det mest värdefulla bin och biodlare ger åt Finland är pollinering

Bin och pollinering är inte bara viktigt för våra växter utan också för vår överlevnad. Om bina försvinner så riskerar vi att skördar minskar dramatiskt och att livsmedel blir dyrare. Omkring en tredjedel av den mat vi äter är ett resultat av pollinering.

- Det mest värdefulla bin och biodlare ger åt Finland är pollinering. Om man beräknar genomsnittsvärdet för honung ligger det kanske på 6-7 miljoner euro per år. Medan pollineringsvärdet är 30-50 miljoner euro per år. Så det är mycket mer värde i pollineringen än i honungen. Utan pollineringen så skulle skogsbären försvinna och jag kan inte tänka mig att någon kommersiell till exempel äppelodling skulle kunna överleva, säger Finlands största eko-honungsproducent Ari Seppälä.

I Finland produceras cirka en och en halv miljon kilo honung årligen. Hur många flygningar måste bina göra för att få ihop ett halvt kilo?

- Det beror lite på vädret men jag skulle säga en halv miljon flygningar för ett halvt kilo.

biodling
Bildtext Viktigt att skaffa sig bra utrustning när man skaffar bin.

Fakta: Biodling

Det är främst honungsbin som odlas. Detta för att få fram honung och vax, samt utnyttja dem som pollinatörer.
Bina samlar nektar ur blommor. Nektarn lagras sedan som honung i vaxceller efter vattenavdunstning.
Honungen utvinns av biodlaren genom att vaxkakorna centrifugeras, så kallad slungning. Bina får sockerlösning som ersättning för honungen, som är deras vinterfoder.
Drygt en miljon ton honung produceras över världen varje år..
Källa: Nationalencyklopedin (TT)

Fakta: Så här gör du för att skaffa honungsbin

Lägg undan cirka 1000 euro för bikupor och verktyg.
Anmäl dig till en kurs. Den hittar du via Finlands Biodlarförening.
Skaffa dig en mentor som kan guida dig. Fråga den du köper bina av till exempel.
Anmäl att du har bin. Finlands Biodlarförening har mer information på sin hemsida.
Om du bor i ett tätbebyggt område fråga grannarna om det går bra.
Om du placerar bikuporna på någon annans mark än din egen fråga om lov.
Köp dina kupor i mars/april och börja ditt liv som biodlare.

Mer om ämnet på Yle Arenan