Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Varoufakis: Greklands reformer dömda att misslyckas

Från 2015
Uppdaterad 18.07.2015 17:27.
Gianis Varoufakis.
Bildtext Gianis Varoufakis i Aten den 10 juli
Bild: AFP / Lehtikuva

Greklands före detta finansminister Gianis Varoufakis kritiserar i en intervju för BBC i hårda ordalag det grekiska reformpaketet. Enligt Varoufakis går programmet till historien som en katastrof.

- Det är en sorglig dag, när regeringen i en självständig stat, som har hela folkets stöd, möter ett dilemma: att måste måste välja om bankerna överhuvudtaget kan öppna eller acceptera reform- och sparprogrammet, som inte har något förnuft i sig. Ingen ekonom skulle tycka att det är vettigt, säger Varoufakis till BBC.

Varoufakis, som avgick tidigare i juli, riktar inte sin kritik mot partikamraten, premiärminister Alexis Tsipras. Han säger sig förstå att att Tsipras befinner sig i en väldigt svår sits.

- Han försökte inte göra sig av med mig. Alexis Tsipras bestämde i något skede att vår regering har två alternativ att välja mellan: avrättning eller kapitulering. Han ansåg att kapitulering var ett bättre alternativ. Jag var kanske av annan åsikt och uttryckte det här genom att lämna min ministerpost. Men jag förstår att situationen är svår, säger Varoufakis i intervjun.

Varoufakis är inte den enda som har kritiserat paketet. Också Internationella valutafonden IMF har sagt att de inte deltar, i fall Greklands skulder inte omstruktureras.

Det grekiska parlamentet måste ännu nästa vecka godkänna en lista på reformer.

Verna Leinonen / Linn Karlsson

Diskussion om artikeln