Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lightläsk – är det hälsosammare?

Från 2015
Uppdaterad 19.07.2015 10:32.
Läskedrycker
Bild: EPA/ANDREW GOMBERT

Sommarmånaderna är högsäsong för läskedrycksföretagen. Lightdryckerna utgör en allt större andel av försäljningen – men är de verkligen hälsosammare än normal läsk?

En tredjedel av all läsk säljs under sommarmånaderna. Av hela försäljningen utgör lågkaloridrycker numera hela 40 procent.

Taina Lampela-Helin på Hartwall berättar att lätt är trendigt.

– Lightdryckernas popularitet växer hela tiden, det är en tydlig trend, säger Lampela-Helin.

Forskare är ändå oense om hur lågkaloridrycker påverkar hälsan.

Det är allmänt känt att vitt socker är den stora boven bakom västerlänningarnas fetma. Senast förra veckan visade en omfattande amerikansk undersökning i tidningen Circulation att läskedrycker ligger bakom uppemot 184 000 dödsfall årligen.

Å andra sidan har till exempel amerikanerna blivit fetare alltefter att lightprodukter har blivit populärare.

Hellre aspartam än sackarin

Problemet med den typiskt amerikanska dieten, där socker är sockerfritt och fett är fettfritt, är att man inte får tillräckligt med energi. Då måste man helt enkelt äta mera eftersom man inte blir kvitt hungerkänslan, säger Heli Kuusipalo från Institutet för hälsa och välfärd THL.

– Kroppen försöker korrigera obalansen som lightprodukterna orsakar, säger Kuusipalo.

heli kuusipalo
Bildtext Heli Kuusipalo
Bild: Yle/Antti Lempiäinen

En del människor får ändå för mycket energi i sig av läskedrycker och då rekommenderar THL att man väljer light.

Många är ändå rädda för de sötningsmedel som lightdryckerna innehåller eftersom de märks ut som e-koder, men Kuusipalo påminner att också de är tagna ur naturliga källor.

– Läskedrycker som innehåller sötningsmedlet aspartam kan man lätt dricka upp till några liter per dag, säger Kuusipalo.

– För stora mängder av till exempel sötningsmedlen sackarin och cyklamat har forskare däremot kopplat till ökad risk för tumörer, fortsätter Kuusipalo.