Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ku Klux Klan demonstrerade i South Carolina

Från 2015
Uppdaterad 19.07.2015 12:12.
Programmet är inte längre tillgängligt

I USA har omkring 2 000 människor demonstrerat för och emot sydstatsflaggan, som blivit en extra kontroversiell fråga efter dödsskjutningarna i Charleston.

Både aktivister som vill avskaffa flaggan totalt och anhängare till vit makt-rörelsen Ku Klux Klan som vill hålla kvar flaggan demonstrerade på olika håll i delstaten South Carolina. Åtminstone fem personer greps, men utöver det rapporteras att demonstrationerna varit relativt lugna.

23 personer vårdades för lindriga skador som uppkom i samband med skärmytslingar mellan demonstranter men framför allt på grund av hettan, sade taleskvinnan för South Carolinas delstatsmyndighet Sherri Iacobelli till nyhetsbyrån AP.

Tvisten om den så kallade sydstatsflaggan eller Amerikas konfedererade staters flagga blev större än tidigare när en vit ung man dödade nio personer i en afroamerikansk kyrka i staden Charleston i South Carolina i juni.

Demonstration för sydstatsflaggan i South Carolina i juli 2015.

Mannen hade poserat med sydstatsflaggan som bland många ses som en symbol för slaveriet. Efter våldsdådet har flaggan tagits bort från flera offentliga byggnader i South Carolina och på andra håll i de amerikanska sydstaterna.

Guvernören i South Carolina Nikki Hailey uppmanade tidigare i veckan människor att undvika Ku Klux Klans demonstration för att hedra offren i skjutningen i Charleston.

På sociala medier har det pågått en kampanj som uppmanat människor att nonchalera demonstranterna.