Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nära räckte inte för Ilonen

Från 2015
Mikko Ilonen är missnöjd under British Open år 2015.
Bildtext De avgörande puttarna sjönk inte på lördagen heller, och Ilonen får åka hem från Skottland.
Bild: EPA

Mikko Ilonen är utslagen ur British Open i golf med ett slags marginal. Ilonen behöll fokus bättre än många motståndare under den hackiga andra rundan, men trots att han gick runt på 70 slag räckte det inte riktigt till fortsatt spel.

Finlands golfetta Mikko Ilonen hade två lägen att säkra avancemang till de två sista rundorna i British Open på de två sista hålen.

På det nästsista hålet missade han en tre meters putt, och på det sista hålet stannade hans 15 meter långa putt bara 40 centimeter från hålet. Hade någondera av de bollarna gått in så skulle Ilonen få spela vidare på St. Andrews, men nu är tävlingen slut för hans del.

Lång väntan

Lördagen blev en enda lång väntan för golfproffsen då vädret på den skotska östkusten visade sin lurigare sida. På fredagen hade spelet i säsongens tredje majortävling i golf avbrutits på grund av regn, och efter bara 32 minuters spel kallades spelarna tillbaka in i klubbhuset igen då det blåste så friskt att bollarna inte satt stilla på greenarna längre.

Först klockan sex på kvällen lokal tid kom man i gång igen och kunde till slut få den andra rundan i hamn. I det skedet gick Ilonen ut på det elfte hålet och visste att han behövde gå resten av rundan två slag under par eller bättre.

"Jag gjorde allt jag kunde"

Ilonen gjorde också väl ifrån sig, inte minst med tanke på omständigheterna, och klarade till slut hela andra rundan med fem slag mindre än den första rundan. Bara 19 spelare spelade bättre på fredagen och lördagen, men på grund av den svaga inledningen på tävlingen i torsdags räckte det inte utan Ilonen blev utslagen med minsta möjliga marginal.

- På den här andra rundan gjorde jag överlag väl ifrån mig. Jag visste vad som krävdes. Av de åtta hålen som jag spelade på lördagen var de två första väldigt blåsiga, men sedan lugnade det sig.

- Jag gjorde allt jag kunde på slutrakan. Det 17:e och 18:e hålet var spelmässigt felfria. Jag läste birdieputten på det 17:e hålet rätt men den var ungefär en flugfis för långsam och därför höll inte linjen ända fram, sade Ilonen i ett pressmeddelande.

- Besvikelse är ett lindrigt uttryck för hur det känns att bli utslagen. Mest grämer mig de första hålen på min första runda, sammanfattade Ilonen.

Efter två rundor leder Dustin Johnson med resultat tio under par, tätt följd av Danny Willett på nio slag under par. Den tredje rundan spelas på söndagen, och på grund av det opålitliga vädret avslutas tävlingen undantagsvis först på måndag.