Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Explosioner skakade Gaza

Från 2015
Uppdaterad 19.07.2015 16:03.
Hamasmedlemmar under festligheterna som avslutar Ramadan i juli 2015.
Bildtext Hamasmedlemmar under Eid-al-fitr-festtligheter i Gaza.
Bild: EPA

En serie explosioner skakade Gaza i dag inom loppet av 15 minuter. Motståndare till styrande Hamas misstänks ligga bakom explosionerna.

Explosionerna förstörde fem bilar som tillhörde medlemmar av Hamas militära gren samt gruppen Islamisk Jihad. Enligt myndigheter har två personer skadats lindrigt, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Ingen har tagit på sig attackerna men misstankarna riktas mot mindre grupper som motsätter sig Hamas på Gazaremsan.

Växande inre stridigheter

De senaste bilbomberna tyder på växande inre stridigheter på Gazaremsan, där makthavande Hamas utmanas av betydligt mindre extremistgrupperingar som stöder Islamiska staten IS.

Flera mindre attacker har under de senaste månaderna riktats mot offentliga byggnader med anknytning till Hamas och den officiella administrationen på Gazaremsan.

Explosionerna skedde i ett område i Gaza som styrs av Hamas militära avdelning och där en IS-sympatisör nyligen dödats av Hamas. De mindre salafistiska grupperna kritiserar Hamas för att inte övervaka att islamsk lag följs i området.

Brist på framtidsutsikter ett problem

Knappt två miljoner människor bor i Gaza, som genomgått tre militära offensiv från Israel under sex år.

Enligt flera experter är risken stor för att speciellt arbetslösa ungdomar utan framtidstro och förutsättningar att livnära sig söker sig till militanta organisationer, rapporterar AFP.

Personer som lämnat Gazaremsan för att strida med IS i Syrien har nyligen publicerat en video där de uppmuntrar Gazaborna att störta Hamas.

Diskussion om artikeln