Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Politisk påverkan och debatt lockade i Björneborg

Från 2015
Uppdaterad 20.07.2015 23:38.
Suomi-areena i Björneborg 2015.
Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

De snabbaste har redan bokat hotell och lokaliteter i Björneborg för nästa år. MTV:s debattvecka Suomi-areena lockade i år en rekordpublik. Tillsammans med Pori jazz utgör veckan i juli en betydande lokal intäktskälla. Arrangörerna talar också om ett evenemang som gynnar demokratin.

Svenska Finlands folkting tänker redan på nästa års Finlandsarena.

När folktingssekreterare Markus Österlund på fredag klockan 15 plockade ner den finlandssvenska montern på salutorget i Björneborg var han både sliten och entusiastisk.

– Trots att det är tungt och mycket jobb har jag redan börjat få idéer för hur vi ska utveckla det här för nästa år, säger Österlund.

Markus Österlund poserar i en korridor.
Bildtext Markus Österlund
Bild: YLE/Ted Urho

Folktinget var med för fjärde gången. Det är en varm och trevlig stämning, nästan ingen tycks komma för att skälla på finlandssvenskarna, enligt Österlund.

Gratis och kändistätt

Till och med arrangörerna på reklam-tv verkar förvånade. Vem kunde ha trott att folk skulle ställa sig i en lång kö en varm sommardag för en debatt om Finlands ekonomi? Men så har det gått.

Exakt varför människorna kommer vågar Jussi Eronen på MTV inte svara säkert på.

– Kanske kulturen har varit ett så intressant tema. Möjligheten att höra mer om Grekland som råkade bli aktuellt just denna vecka. Och så är det gratis, det kostar ingenting att komma och lyssna. Eventuellt inverkar också kändisfaktorn, här kan man se de viktigaste inom politik, näringsliv och media.

Inga stora utspel

MTV sänder program på tv och webben nästan dygnet runt under veckan i Björneborg.

Jussi Eronen är nyhetschef på MTV och ansvarig för produktionen.

– Det har varit många människor, 60 000 besökare, dubbelt fler än ifjol, konstaterar Eronen.

Han är stolt och glad över att MTV kan skapa ett eget evenemang och få till stånd egna nyheter och program under en annars händelsefattig vecka.

Några riktigt stora avslöjanden eller utspel gjordes ändå inte under veckan. Greklandskrisen och Fennovoima var några nyheter som kommenterades flitigt i Björneborg.

Partierna och reklambyråerna utnyttjar inte möjligheterna på samma sätt som man gör på motsvarande arrangemang i Almedalen på Gotland.

Folktinget drar nytta av möjligheten att påverka

På en vecka i Björneborg träffar man fler viktiga människor än på hela året i Helsingfors, sägs det. Det har också Folktinget dragit nytta av. Hela kansliet och några förtroendevalda, med folktingsordförande Thomas Blomkvist i spetsen, har deltagit vid en stor egen paviljong, Finlandsarenan.

– Suomi-areena växer och växer. Det har blivit allt viktigare att vara här och synas, säger folktingssekreterare Markus Österlund, som erkänner att han är i Björneborg för att påverka.

Finlandsarena i Björneborg.
Bildtext Finlandsarenans paviljong.
Bild: Yle/Bengt Östling

Själv har han träffat bland annat utbildningsminister Sanni Grahn-Laasonen och den nya nordiska samarbetsministern Anne Berner, som också ansvarar för mediefrågor. Två centrala ministrar för finlandssvenskarna alltså.

På den Österlundska möteslistan fanns också statsministerns politiska rådgivare och andra påverkare.

Viktigt träffa folket och varandra

Folktingets uppgift är både intressebevakning och informationsspridning, liksom de flesta deltagande organisationerna. Björneborg översvämmas under en vecka av lobbyister, pr-byråer och ett växande antal journalister.

Många verkar se det som viktigt att lobba hos varandra, vid sidan av kontakten med folket.

De politiska partierna har här en chans att både lyssna och tala.

Svenska folkpartiet är det enda partiet som inte ställer upp något marknadsstånd på torggatan, med karameller, ballonger och möjligheter att ta selfies eller råkritisera partiets politiker.

Oppositionspartiernas partiledare, Antti Rinne (S), Paavo Arhinmäki (V), Päivi Räsänen (KD), Carl Haglund (SFP), Ville Niinistö (Gröna)
Bildtext Partiledarna för de fem oppositionspartierna.
Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Ett evenemang ordnade man ändå, om SFP:s oppositionspolitik. Det var ett delvis självkritiskt evenemang med glimten i ögat som genomfördes helt på finska.

Partiordförande Carl Haglund var flitigt i farten på olika paneldebatter.

Oppositionens partiledare fick också chansen att briljera lite mer, eftersom regeringspartiernas tre partiordföranden helt uteblev från evenemanget.

2016 planeras redan

Ju fler publikrekord som sätts, desto svårare blir det att utebli. Nästa års tema är redan fastslagna: finländskt arbete, näringsliv och medborgarorganisationer.

På Folktinget funderar man redan på nästa års tema efter att i år ha diskuterat finlandssvensk kultur och skolornas ställning på de svenska språköarna.

En ny deltagare som väntas till nästa år är Ålands landskapsregering som kunde föra fram sina frågor till en större finländsk publik, säger Österlund. Från Åland fanns också observatörer på plats redan i år.