Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Moské välkommen i Helsingfors – men inget tidigt ”skrålande”

Från 2015
Et'hem Bey -moskéns minaret i Tirana, Albanien
Bild: EPA/Armando Babani

Majoriteten av partierna i Helsingforsfullmäktige stöder byggandet av en moské i Helsingfors. Den planerade moskén beräknas kosta omkring 100 miljoner euro.

- Det är sällan chans för privata projekt i miljonklass i Helsingfors, säger Osku Pajamäki som är SDP:s gruppordförande till FNB.

Både Pajamäki och Samlingspartiets gruppordförande Lasse Männistö poängterar att staden inte ska stå för fiolerna.

- Om man bygger kyrkor sa varför då inte också moskéer. Det kan främja fred mellan olika religioner. Om man hittar en lämplig plats och pengarna inte tas från stadens kassa, så bygg på bara, säger Sannfinländarnas gruppordförande Seppo Kanerva tillYle uutiset.

Projektet har fått finansiering utomlands och bland annat Bahrains kungahus har bundit sig till att ge pengar till bygget.

Ett av de fritt finansierade husen i Fiskehamnen.
Bildtext Fiskehamnen är en möjlig plats för moskén.
Bild: Johanna Minkkinen/YLE

Moské som täcker fyra fotbollsplaner

I samband med moskén ska det byggas ett kulturcentrum och sammanlagt ska de ha en yta på 20 000 kvadratmeter, vilket motsvarar ungefär 4 fotbollsplaner.

Ifall man bygger en minaret till moskén så börjar man och skråla redan klockan fem på morgonen, det vill jag inte höra.

― Seppo Kanerva (Sannf)

Det är ännu oklart ifall man kommer att bygga en minaret. Men det är något som Kanerva hoppas på att man lämnar utanför ritningarna.

- Ifall man bygger en minaret till moskén så börjar man och skråla redan klockan fem på morgonen, det vill jag inte höra. Då jag var i Turkiet vaknade jag varje morgon omkring klockan fem och det var jobbigt, säger Kanerva.

Byggplanerna ligger fortfarande i startgroparna och för tillfället söker man en lämplig tomt. Bland annat Fiskehamnen, Mellersta Böle och Sörnäs har lyfts fram i diskussioner.