Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Hårdare tryck på psykvården i Östnyland

Från 2015
Uppdaterad 21.07.2015 09:53.
Borgå Sjukhus
Bildtext Borgå sjukhus.
Bild: Yle/ Alexandra Karlsson

Tanken är att det psykiatriska sjukhuset i Mariefors i Tusby ska stängas senast 2019. Det påverkar också Borgå sjukhus verksamhet.

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) vill stänga det psykiatriska sjukhuset i Mariefors i Tusby senast 2019.

Något nytt, ersättande psykiatriskt sjukhus planeras inte, eftersom HNS menar att behovet av psykiatrisk vård har minskat.

"Alternativ eller mer resurser åt oss"

Sjukhuset i Mariefors betjänar också patienter från Östnyland. Den psykiatriska avdelningen vid Borgå sjukhus hänvisar bland annat äldrepsykiatrins patienter och patienter i behov av mer omfattande vård till Mariefors.

– Om och när Mariefors sjukhus stänger så är det en märkbar förändring, säger biträdande psykiatriöverläkare Ritva Helin vid Borgå sjukhus.

Patienterna måste då vårdas någon annanstans, till exempel i Helsingfors, eller så måste den psykiatriska avdelningen vid Borgå sjukhus få mer resurser.

Hon är skeptisk till att det senare lyckas i nuläget. Men HNS planer är ändå ganska oklara för tillfället.

– Då vi hänvisar patienter till Mariefors härifrån har vi ofta gjort bedömningen att vi inte kan vårda dem vid vår psykiatriska avdelning.

Helin säger bland annat att det psykiatriska sjukhuset i Tusby har större bemanning och mer kunskap inom till exempel äldrepsykiatrin.

Psykjouren går säker för tillfället

Det positiva är ändå att Borgå sjukhus psykiatriska jour ser ut att få vara kvar, fastän den var nedläggningshotad ännu i höstas.

– Troligtvis förstoras i stället området för bakjouren lite, i stället för att alla sjukhus har en egen bakjour som nu. Bakjour betyder att den jourhavande vid sjukhuset kan konsultera en läkare som själv är hemma.

På internet pågår för tillfället en namninsamling för att bevara Mariefors psykiatriska sjukhus.