Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”EIF:s tränare har skött sig bra”

Från 2015
Uppdaterad 20.07.2015 14:54.
Timo Brotkin i Sportmåndag 20.7.2015
Bildtext Timo Brotkin i Sportmåndag 20.7.
Bild: Yle/ Bubi Asplund

Ekenäs IF:s fotbollslag kunde var på en sjätte plats, inte högre än så, säger före detta fotbollsspelaren Timo Brotkin. Han anser att unga tränaren Jens Mattfolk har skött sig bra, med tanke på det manskap han laborerar med.

Brotkin gästade Sportmåndag 20.7 och talade bland annat om de västnyländska lagens framfart i årets fotbollsserier.

- Det var många som sade i något skede att EIF borde byta tränare, men samma personer sade också att materialet i laget är tunt, säger Brotkin.

Han säger att innan Ekenäs IF byter tränare bör tränaren ha sådant material som krävs för division 1.

- Med det här materialet kan inte förväntningarna för säsongen vara någonting annat än att hållas kvar i serien.

Borde ha vunnit matcher

Brotkin anser att EIF har tappat poäng i sådana matcher laget borde ha vunnit. Han nämner båda matcherna mot Vasa IFK som sådana som laget borde ha vunnit. Den första matchen slutade 1-1, den andra vann VIFK 4-3.

Vissa spelare är väldigt viktiga för laget. Brotkin säger att mittfältslåset Sampsa Timoska och mittfältsspelaren Lauri Bergström är sådana spelare.

- Timoska gör att spelet är stabilare där i mitten och det märktes genast då både han och Bergström var borta i någon match. Också det att Mamadou Konate är tillbaka är bra, säger Brotkin.

Han säger att Konate har bidragit till mycket i anfallsspelet. Förvarsspelet har enligt Brotkin inte fungerat lika bra som anfallsspelet. Han säger att försvaret borde förstärkas.

- Då ena målvakten Jonathan Jäntti skadade sig före säsongstarten har det ju inte varit någon tävling på målvaktsposten.

Alternativ på nära håll

Fast än unga William Lindqvist har skött sig helt bra som mittback så anser Timo Brotkin att det behövs en mera rutinerad spelare i mittförsvaret.

- Det finns ju alternativ på nära håll, säger han.
Timo Brotkin avser målvakten Timothy Murray och Boris Tatar. Bägge två spelar i division 2-laget Ekenäs Sport Club.

- Jag vet ju inte om ESC släpper iväg dem eller om EIF har helt andra spelare i tankarna. Murray och Tatar är två sådana alternativ som säkert skulle klara sig i division 1.

BK-46 har underpresterat

Timo Brotkin tycker att grannklubben BK-46:s likaså unga tränare Kalle Tallqvist har gjort väl ifrån sig. Brotkin ifrågasätter däremot klubbens anskaffningar inför säsongen.

- Truppen ser bra ut på pappret, speciellt offensiven. Defensiven håller däremot inte hög nivå, slår Brotkin fast.

ESC som spelar i division 2, liksom BK-46, har däremot lyckats bättre med sina värvningar, säger Brotkin. Lagets erfarna tränare Mike Keeney har också fått pusselbitarna att falla på plats i laget.

- Öppningselvan är väldigt stark och väldigt bra uppbyggd. Laget saknade kanske i början av säsongen ett starkt vapen framåt, men den gav BK-46 åt dem.

Timo Brotkin avser brasilianske Jean da Silva som spelade för BK-46 i början av säsongen.

- Sannolikt var det något som inte fungerade, annars skulle väl BK inte ha satsat på någon annan spelare, säger han.

Inte uppgjord match

Timo Brotkin anser att Turun Sanomats redaktör Jari Wellings kolumn i söndagens (20.7) tidning inte var saklig. I kolumnen spekulerar Welling huruvida Etchu Tabe avsiktligt skaffade två varningar för att bli utvisad.

I samma kolumn spekulerade skribenten också huruvida TPS-spelaren Mikael Liespuu skulle han provocerat Tabe med rasistiska glåpord.

- Det är frågan om lösryckta rykten och journalistens egna åsikter och spekulationer. Jag kan inte se att det skulle ligga någon sanning bakom det hela, säger Brotkin.

Såväl föreningen TPS som klubbens anhängare har bestämt tagit avstånd från påståendena. Det samma gäller Ekenäs IF:s fotbollssektion.

Radio Vega Västnyland

11:54

Diskussion om artikeln