Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Personalen vid Mariefors sjukhus är chockade över stängningsbeskedet"

Från 2015
Uppdaterad 21.07.2015 10:00.
läkare håller patients hand
Bild: Yle

Vid Mariefors sjukhus blev personalen tagna på sängen av Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts, HNS, lednings besked om att sjukhuset planeras läggas ner år 2019.

I arbetsgruppen där vi diskuterade Mariefors sjukhus framtid kom vi aldrig fram till något beslut om att stänga sjukhuset.

― Kalevi Kannisto

- Hela den berörda personalen är ytterst förundrad, berättar Kalevi Kannisto, mentalvårdare, huvudförtroendeman för HNS samorganisation JHL och personalrepresentant i arbetsgruppen kring Mariefors sjukhus framtid.

- I arbetsgruppen där vi diskuterade Mariefors sjukhus framtid kom vi aldrig fram till något beslut om att stänga sjukhuset, säger han.

Kannisto berättar att beskedet nådde personalen via HNS intranät.

- Det var en fullständig chock för alla berörda, säger han.

Motstridiga besked

Kannisto är också frustrerad över att det ständigt kommer olika besked i media.

- Vi förstod att nya lokaler skulle byggas i Hyvinge och att lokaliteter i Helsingfors skulle saneras och ersätta Mariefors sjukhus. Nu låter det på HNS vd Aki Lindén som om det inte behövs några ersättande enheter, men det kan han ändå inte mena, säger Kannisto.

Kannisto säger att han upplever att diskussionen med HNS ledning fungerat bra under våren. Han är därför ytterst förvånad över att ett så drastiskt beslut har fattats utan att personalen varit införstådd.

Patienterna var de första att regera med att hänga upp namninsamlingslistor i närbutikerna för att bevara sjukhuset.

― Kalevi Kannisto

- De har inte alls kommunicerat med oss gällande ett beslut som berör 400 arbetstagare, konstaterar han.

"Viktigt med geografisk spridning av enheter"

Kannisto poängterar att det inte bara har varit personalen som upprörts över beskedet.

- Patienterna var de första att regera med att hänga upp namninsamlingslistor i närbutikerna för att bevara sjukhuset.

Kannisto säger att han upplever att det är viktigt att det finns en balans i var de psykiatriska vårdenheterna finns geografiskt.

- Det har ständigt skurits ner på den psykiatriska vården på olika håll i Nyland. Det är fel att koncentrera all psykiatrisk vård till Helsingfors, säger han.

Kannisto menar också att sjukhuset erbjuder en rad viktiga tjänster som riskerar försvinna om sjukhuset läggs ner.

Det är fel att koncentrera all psykiatrisk vård till Helsingfors.

― Kalevi Kannisto

- Vi har till exempel en trädgård och ett aktivitetscenter som vi använder i rehabiliteringen. Vi har även hand om vården av gravt psykiskt sjuka personer som är i behov av långvarig rehabilitering, förklarar han.

“Naivt att tro att man kan avveckla sjukhusvården"

HNS vd Aki Lindén meddelade i mitten av juli att tanken är att flytta så mycket resurser som möjligt till öppenvården då behovet av sjukhusplatser minskar med omkring tio procent per år. Det tror inte Kannisto på.

- Det är klart att man ska utveckla öppenvården men det är naivt att tänka att man skulle kunna minska sjukhusplatserna med 10 procent per år. Vi behöver också sjukhus i den psykiatriska vården, menar Kannisto.

Yle Huvudstadsregionen bad HNS vd Aki Lindén om en kommentar men han valde att inte kommentera ärendet.