Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Med passion för färg och form

Från 2015
Uppdaterad 21.07.2015 17:38.
johanna högväg, andreas haals
Bildtext Johanna Högväg och Andreas Haals på Campus Allegro i Jakobstad.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Hur känns det när passionen blir ett yrke som för ens idéer ända till Japan? Eller när det man själv formger kan bli en nystart för människor som länge stått utanför arbetsmarknaden? Johanna Högväg och Andreas Haals har gjort sin passion till ett levebröd.
De här veckan är det Jakobs dagar i Jakobstad, den vecka om året när småstaden blommar upp som allra mest. I pop up-butiken La Fontaine på gågatan invid fontänen, naturligtvis, finns formgivarna Johanna Högväg och Andreas Haals och deras produkter.

Dröm om att illustrerar barnböcker

highway design, johanna högväg
Bildtext Postrar signerade Johanna Högväg.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Johanna Högväg jobbar med sitt eget företag Highway design. Att jobba med något kreativt var en dröm redan i barndomen och i dag arbetar hon med grafisk design och illustrationer. Högväg utför uppdrag åt beställare, exempelvis logon och reklammateriial år företag. Highway design har återförsäljare i nio länder, bland annat i Japan, Tyskland och USA. Just nu drömmer Johanna om att illustrera barnböcker.

Pop up-butiken La Fontain i Jakobstad.
Bildtext Pop up-butiken La Fontaine.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

- Det är min starkaste passion just nu. Jag har snusat lite på det tidigare och fått mersmak, säger Johanna Högväg.

Det bästa valet någonsin

andreas haals, jakobstad, kokkosäätiö, retro
Bildtext Retro-produkter i denim formgivna av Andreas Haals.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

För Andreas Haals var vägen till att bli formgivare lite krokigare. Han är utbildad agrolog och efter några år i yrket sadlade han om.

- Jag kände att jag vill jobba med något som jag verkligen brinner för. Och det är absolut det bästa beslutet jag har tagit. Det kändes som en lång tid att åter börjar studera i fyra år, men tiden gick fort. Så är det ju när man sysslar med något man gillar riktigt mycket, säger Andreas Haals.

Just nu ligger hans eget företag på is. Andreas arbetar med ett tre-årigt projekt för långtidsarbetslösa personer på återvinningstationen Retro i Jakobstad och på Kokkotyöstiftelsen i Karleby som erbjuder individuell handledning, arbetsträning, arbetspraktik och sysselsättnin åt personer som hamnat utanför arbetsmarknaden. Andreas Haals formger produkter som tillverkas i verkstäderna av återvunnet jeanstyg och läder från soffor.

retro, kokkosäätiö, jakobstad, andreas haals
Bildtext Återvunna sittpuffar.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

- Jag utbildar mig också till snickare kvällstid och är månskensbonde på familjens jordbruk, det räcker just nu. Nu tar jag in en massa inspiration och sen får det så småningom utmynna i något nytt. Arbetet på Retro och Kokkotyöstiftelsen ger mig också inspiration, det känns stort när man kan vara med och hjälpa någon annan att utvecklas, säger Andreas Haals.

De jobbar också tillsammans i "Mönsterkollektivet Fyran" som består av fyra formgivare som skapar mönster med influenser både från den rikssvenska och finska traditionen.

Entreprenörsanda

Men hur kommer man ut i världen med sina produkter om man är bosatt i Österbotten? Faktum är att det finns mångs österbottniska kreatörer. Juthbacka Kulturcentrum knöt för ett par år sen ihop ett nätverk som bestod av 200 kreatörer.

highway design
Bildtext Vykort från Highway design.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

- Vi är många som har egna företag och som försörjer oss på vart skapande. Det finns inte så många naturliga kanaler, man måste skapa dem själv. Och det gör vi, det är också vår styrka, säger Johanna Högväg.

- Klart att vi är lite "ute i bushen" här, men samtidigt är det något av en drivkraft. Mässorna är väldigt viktiga och man måste själv vara framåt och ta kontakt med återförsäljare och ibland kontaktar de oss, säger Andreas Haals.

Viktigt att få bolla idéer

Ett stort stöd och en källa till inspiration har de i varandra och i andra formgivare de samarbetar med. Johanna har sitt kontor i Campus Allegro i Jakobstad tillsammans med flera andra i samma bransch.

- Det är guld värt. Det är viktigt att tro på sig själv och sina idéer, men inte alltid så lätt. Man behöver bollplank och också kaffesällskap. Vi har dessutom blivit bra på att snabbt bolla idéer och komma till skott, säger Johanna Högväg.

- Om man jobbar ensam blir man lätt för kritiskt, men slutresultatet bli inte bättre för det, säger Andreas Haals.