Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Paviljongen på Kokonudden förfaller

Från 2015
Uppdaterad 21.07.2015 06:27.
Gamla paviljongen på Kokonudden.
Bildtext Flera år av klotter gör ytterväggarna fula på den gamla paviljongen.
Bild: Yle / Hanna Othman

Den gamla paviljongen som i över hundra år stått i Folkparken i Kokon ser eländig ut efter att klottrare och fukt fått härja fritt.

Folkparken i Kokon har sedan år 1901 kunnat ståta med en gammal paviljong i gult med vita detaljer. FBK donerade serveringspaviljongen som flyttades från Borgås Stadspark till Kokonudden.

Paviljongen på Kokonudden.
Bildtext Paviljongen är omgiven av lummiga träd.
Bild: Yle / Hanna Othman

Sommartid ordnas det nu och då konserter i den gamla parken, men någon planerad aktivitet finns där inte. Speciellt ingen där paviljongen skulle ha en aktiv roll. Därför har den vackra byggnaden med åren fått förfalla.

Det finns en hel del graffiti och klotter på väggarna. Någon har ristat in ”Taina + Make 16/8 -94” intill en av serveringsluckorna, det ger en ganska bra bild av när väggarna senast har målats. De nyaste, största och färggrannaste graffitin har konstnärerna gladeligen skrivit in "2014" på.

Men det är inte bara människans hand som syns på paviljongens yttre. På Kokonudden är det nära till Borgå å och dessutom är byggnaden omringad av stora, gröna lövträd. Mögel och mossa har börjat klättra upp längs med väggarna och den gula färgen flagnar tröstlöst.

Skötseln av folkparken och paviljongen hör till avdelningen för kommunteknik och grönområden i Borgå. I år finns det i alla fall inga pengar satt åt sidan för att piffa upp paviljongen.

Paviljongen på Kokonudden.
Bildtext Fuktskador.
Bild: Yle / Hanna Othman

Paviljongens klottare är svåra att få fast då parken ligger på sidan om. På veckosluten används parken ändå ivrigt, i alla fall om det varit fint väder. Det finns en grill och några bänkar och bord som ungdomar gillar att samlas kring.

Många samlas också längs åkanten eller vid den gamla stenbryggan för att meta.

Graffiti på paviljongen på Kokonudden.
Bildtext Graffiti från år 2014.
Bild: Yle / Hanna Othman

På sociala medier har klottret på paviljongen de senaste dagarna diskuterats flitigt. Kommenterarna tycker att det är synd att en så vacker byggnad får förfalla, men också att det är respektlöst av folk att klottra på offentliga byggnader.

Många, både på de sociala medierna och de som besöker parken en måndagsförmiddag önskar att det igen kunde arrangeras evenemang vid paviljongen, ända in på 1970-talet ordnade Borgås Fria brandkårer årligen danser i parken.

Serveringspaviljongens golv ser fortfarande durabelt ut, så det borde inte vara om omöjligt att ta sig en svängom på det.