Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lojo fortsätter dela ut omtvistat växtgift

Från 2015
Uppdaterad 21.07.2015 14:17.
Jätteloka
Bildtext Jätteflokan.

Lojo stad fortsätter att dela ut växtgiftet Roundup gratis till dem som vill bli av med jätteflokan.

Roundup innehåller det omtvistade medlet glyfosat som misstänks vara cancerframkallande. EU överväger som bäst att förbjuda glyfosatet.

Skadliga arter

Lojo stad har sedan 2011 haft ett samarbetsavtal med företaget Transmeri som importerar Roundup.

Lojo delar ut medlet gratis till dem som följer med någon förekomst av jättefloka och som vill utrota den. Arten anses inte höra hemma i Finlands natur. Jätteflokan kan dessutom orsaka allvarliga brännskador på huden.

Konsumenten avgör själv

Enligt Katariina Riipinen från Lojo stads miljöcentral får konsumtenten själv avgöra om hen använder bekämpningsmedlet eller inte.

En flaska med bekämpningsmedlet Roundup.

- Det fanns enbart enstaka undersökningar kring ämnet då staden inledde sitt arbete med företaget Transmeri år 2011. Så länge bekämpningsmedlet finns till försäljning är det upp till konsumenten att besluta om det är skadligare än jätteflokan, säger hon.

Lojo stad delar också ut instruktioner om hur bekämpningsmedlet används på rätt sätt. Det är bland annat viktigt att använda skyddskläder.

- Och vid vattendrag är det absolut förbjudet att använda medlet, undestryker Riipinen.

Staden gör ett nytt avvägande varje år om man ska fortsätta använda bekämpningsmedlet eller inte.

Mekanisk bekämpning rekommenderas

Enligt henne finns det 130 kända ställen i Lojo där jätteflokan växer. Områdena är mellan några tiotals och hundra kvadratmeter stora.

- I det här skedet är det ännu möjligt att bli av med växterna, som både är skadliga och främmande för vår natur, säger Riipinen.

Arten kan också bekämpas mekaniskt och Lojo stad rekommenderar att man främst tar till sådana metoder. Man ska då gräva upp växterna med rötterna. Det hjälper också att slå den upprepade gånger.

Lojo stad använder också själv Roundup för att slippa de främmande arterna.

Utdelningen har hjälpt

Det går åt en knapp halv liter av Roundup om man besprutar 160 kvadratmeter. Ifall man slår växten först, räcker en tredjedel av den mängden.

Enligt Riipinen har de skadliga arternas förekomst minskat de senaste åren tack vare bekämpningen.

- Det finns områden där växterna har försvunnit helt och hållet, säger hon. Så det har helt klart hjälpt att vi har delat ut medlet.

Artikeln har rättats 21.7.2015 klockan 14:16. I den ursprungliga texten stod det felaktigt att växtgiftet Roundup också delas ut till dem som vill bekämpa jättebalsamin. Lojo stad delar enbart ut Roundup till dem som vill bli av med jätteflokan. Till texten har också tillagts att Lojo stad varje år avväger om man fortsätter använda medlet och att det var då samarbetet med företaget Transmeri inleddes som det fanns enstaka undersökningar kring ämnet glyfosat.