Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kuba kräver eftergifter av USA

Från 2015
Utrikesministrarna John Kerry och  Bruno Rodriguez
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez uppmanar USA att helt och hållet häva handelsblockaden mot Kuba och att återbörda det territorium som upptas av den amerikanska militärbasen Guantanamo Bay.

Under ett möte med USA:s utrikesminister John Kerry i Washington betecknade Rodriguez Guantanamo Bay som en illegal ockupation av kubanskt territorium.

Rodriguez efterlyste också respekt för Kubas suveränitet och kompensationer till det kubanska folket. Framsteg beträffande de kubanska kraven är enligt Rodriguez avgörande för att Kuba ska kunna normalisera relationerna med USA.

Kerry sade att USA:s regering vill häva handelsblockaden som varit i kraft sedan 1962, och han hoppades att det här ska bli verklighet inom kort.

Kerry sade att USA för närvarande inte tänker göra eftergifter i Guantánamofrågan, men att USA förstår att Kuba har starka åsikter i den här frågan.

Rodriguez tackade president Barack Obama för att sanktionerna mot Kuba luckrats upp och för att Obama bett kongressen häva handelsblockaden. Han sade att Kubas regering är beredd att gå vidare i en konstruktiv anda.

Kuba och USA återupprättade i dag de diplomatiska relationerna. Rodriguez är den första kubanska utrikesministern på besök i USA sedan 1959.