Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

För få kvinnor på stadsstyrelsens möten i Jakobstad

Från 2015
Uppdaterad 21.07.2015 11:43.
Gamla rådhuset i Jakobstad.
Bildtext Jämställdheten naggas ikanten i Jakobstad

För få kvinnor har deltagit i stadsstyrelsens möten i Jakobstad i år. Stadsstyrelsen har problem med könskvoterna.

Tua Mäenpää
Bildtext Tua Mäenpää

Jämställdhetslagen kräver att det finns både män och kvinnor i kommunala nämnder och styrelser. Minst 40 procent av medlemmarna måste representera det kön som är i minoritet.

I samband med årsskiftet avgick en av kvinnorna ur stadsstyrelsen och ersattes med en man. Det här ledde till de övriga partierna måste hitta en ersättande kvinna - vilket visade sig vara svårt.

Kurt Hellstrand (KD)
Bildtext Kurt Hellstrand

Problemet löstes, åtminstone formellt, genom att Kurt Hellstrand (KD) blev ersättare och Tua Mäenpää (KD) ordinarie medlem.

Stadsstyrelsen i Jakobstad har haft tolv officiella möten efter årsskiftet, men Tua Mäenpää har enligt egen utsago bara varit närvarande på tre-fyra möten.

- Vi diskuterar inför varje möte om jag har möjlighet att delta. Ifall jag anser att det är för invecklade frågor där Kurt Hellstrand har större kompetens önskar jag att han deltar, säger Mäenpää.

Problem också i avfallsnämnden

- Ersättaren kommer till mötet, säger stadsstyrelseledamoten Ulla Hellén (SDP) om KD:s sätt att handskas med frågan.

Men socialdemokraterna har ett likadant system i Österbottens avfallsnämnd. Ulla Hellén (SDP) är ordinarie medlem och Pentti Hautala (SDP) ersättare. Socialdemokraterna har inom partiet kommit överens om att det är ersättaren, det vill säga, Hautala, som deltar i mötena.

Avfallsnämnden fyller inte kravet på jämställdhet. Bara tre av tolv medlemmar är kvinnor. Då Hellén och Hautala byter plats är i praktiken bara två av tolv medlemmar i nämnden kvinnor.

- Inte är det vanligt att vi har olagliga nämnder. Men vi hade samma problem i stadsstyrelsen, säger Ulla Hellén.