Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Burundierna röstar i våldsamt val

Från 2015
Uppdaterad 21.07.2015 15:58.
Parlamentsval i Burundi 7 juli 2015
Bild: EPA/AJAX NZEYIMANA

Skottlossning och explosioner till trots öppnade vallokalerna i Burundi klockan sju på tisdagsmorgonen finsk tid.

På förmiddagen kunde president Pierre Nkurunziza ses cykla till vallokalen i sin hemby för att rösta. Han väntas vinna valet eftersom de flesta motkandidaterna har dragit sig ur i protest.

Våldsamheterna har fortsatt i landet. Natten mot tisdagen dödades en polis och en civil aktiv inom oppositionen.

Presidentvalet har redan skjutits upp vid två tillfällen men på måndagen meddelade landets valkommission att valet blir av. Både västvärlden och Burundis grannländer har upprepade gånger bett landet att skjuta upp valet eftersom det inte anses vara rättvist.

Bara två dagar före valet avslutades ett flera veckor långt medlingsförsök mellan det regerande partiet och oppositionen då regeringens representanter inte dök upp till förhandlingarna.

Strax innan vallokalerna öppnade uppmanade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon regeringen att lösa den pågående krisen och försäkra folkets säkerhet.

Tredje mandatperiod väcker avsky

Burundi har skakats av våldsamma protester sedan april då den sittande presidenten Pierre Nkurunziza meddelade att han kandiderar för en tredje mandatperiod.

Karta över Burundi med grannländer
Bild: Yle

Opositionen anser att det strider mot konstitutionen och många oppositionella har uppmanat folk att bojkotta valet. Nkurunziza väntas bli omvald.

Han har fortfarande ett starkt stöd bland folket. Nkurunziza ses av många som presidenten som kavlar upp ärmarna och jobbar med folket. Andra anser ändå att det är dags för något nytt.

- Vi behöver förändring. Vi behöver nytt blod, säger Wilson, en mekaniker i huvudstaden Bujumbura, till nyhetsbyrån Reuters.

En del vallokaler håller stängt

Vid vallokaler i områden där den sittande presidenten har ett starkt stöd rapporteras det om köer. Andra vallokaler har hållit stängt trots att de skulle öppna på morgonen.

Oppositionskandidaterna finns fortfarande med på valsedlarna. Enligt Burundis valkommission kommer rösterna de får att räknas, men ingen av de sju motkandidaterna väntas kunna utmana Nkurunziza.

Afrikanska unionen har vägrat skicka valobservatörer till Burundi i protest mot att valet anses orättvist. Vissa europeiska länder och USA har också dragit tillbaka bistånd för landet.

Våldet oroar grannländerna

Ett hundratal personer har dödats i våldsamheterna och omkring 150 000 människor har lämnat landet. En av dem är den regimkritiske journalisten Alexandre Niyungeko.

– Herr president, du måste inse att det inte är du som äger landet, det gör alla burundier, säger Niyungeko till Sveriges Radio.

Omkring 1000 personer flyr dagligen till Tanzania, uppger organisationen Läkare utan gränser. Många familjer tar sig över gränsen till fots, utan några ägodelar.