Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Inbrottstjuvar får bekämpas med "försvarbart våld"

Från 2015
Mika Jylhä
Bildtext Mika Jylhä
Bild: Yle/Roger Källman

Senaste veckoslut tog sig fräcka inbrottstjuvar in i egnahemshus i Korsnäs och Malax. Inbrottsserier av det här slaget är ett årligen återkommande fenomen, säger kommissarie Mika Jylhä vid Österbottens polisinrättning.

- Så länge jag har varit polis - i snart 30 år - så har vi haft inbrottstjuvar och till sommaren blir de fler. Det är ett fenomen som samhället tydligen får tåla, säger Jylhä.

Vad ska man då göra om man upptäcker att man har påhälsning av objudna gäster? Det är väldigt svårt att ge ett riktigt allmängiltigt svar, utan det beror väldigt mycket på situationen.

- Dels på ens egen kapacitet. Är man en skör åldring, eller är man en frisk och stark 30-årig karl? Så beror det på inkräktaren. Det handlar om styrkeförhållanden, säger Jylhä.

Man har alltid laglig rätt till nödvärn, att skydda sig, slår Mika Jylhä fast. Tar någon sig olovligen in i ett hem har denna gjort sig skyldig till hemfridsbrott.

- Om man inte avlägsnar sig då ägaren uppmanar till det så har den som bor där rätt att avlägsna personen. Gör personen motstånd har man rätt att använda "försvarbart våld".

Vad är "försvarbart våld"?

Då något sånt här händer och känslorna går heta är det lätt hänt att man tar i för hårt och gör sig skyldig till "excess i nödvärn". Domstolarna tar ändå fasta på situationen som helhet och har överseende med visst övervåld.

- Det talas om att man får använda så mycket våld som inkräktaren riktar mot en. Är någon passiv så får du åtminstone ta i och fösa ut personen. Är han/hon aggressiv så får du hålla fast och se till att du inte blir slagen.

Enligt tvångsmedelslagen har man också rätt att gripa en människa och hålla fast honom/henne tills polisen anländer. Att binda eller stänga in personen kan också vara en försvarbar metod, även det här bedöms från fall till fall.

Undvik vapen

Finland är ett vapentätt land och många har till exempel jaktgevär hemma. Att ta till såna medel för att skrämma inkräktare på flykt är ändå något som Mika Jylhä avråder från.

- Pratar man om vapenhot är det risk att liv och hälsa äventyras. Dessutom, om du berättar att du har vapen i husert kan det bli intressant för tjuven eftersom vapen är eftertraktat stöldgods.

Hur stoppa tjuven?

Om man väl fått ut inkräktaren ur huset, men vill förhindra att han/hon flyr med eventuellt stöldgods - vad är tillåtet?

- Alla möjliga sätt, som inte hotar deras liv eller hälsa. Det går att blockera vägen med en bil eller traktor, eller göra flyktfordonet obrukligt.

Lås dörrarna!

Det bästa är givetvis att förebygga att inbrott sker. Att hålla dörrarna låsta och fönstren stänga är en självklarhet, säger Mika Jylhä.

- Det är också bra om man har dubbla lås, eller säkerhetskedja - allt sånt som gör att det går långsammare för tjuven att ta sig in.

Kommissarie Mika Jylhä om inbrottstjuvar - Spela upp på Arenan