Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

”Blåbären mognar som bäst”

Blåbär.

Årets blåbärsskörd ser ut att bli bra, fastän bären kanske mognar lite senare än i fjol. Åtminstone i Sibbo storskog borde de börja vara klara inkommande lördag.

Rolf Törrönen brukar leda blåbärsutflykter till Sibbo storskog. Där måste man känna till platserna för att veta var man ska leta efter bären.

En av Törrönens utflykter gick av stapeln i lördags. Då såg det ganska bra ut vad gäller blåbärsskörden på vissa ställen, säger han.

– Jag vet att det finns blåbär på de ställen dit jag tar med mina kompisar med mig. Vi hade ganska bra blåbärslycka i lördags.

Blåbären dyker upp snabbt

Han har inte hunnit ta en titt i fjolårets kalender för att kolla när han började ge sig ut i blåbärsskogen då, men Törrönen tror att skörden är lite sen i år.

Något gynnsamt måste det ändå vara med det fuktiga och tidvis rätt så varma vädret. Blåbären mognar snabbt då det vill sig.

– Jag var i skogen den 12 juli och hittade ganska lite. Senare i veckan var jag där med en grupp och då fanns det blåbär. På fem dygn hade de dykt upp.

Lite kantareller

Inkommande lördag torde blåbären börja vara rätt så stora.

– På veckoslutet hade de inte riktigt mognat och det fanns kvalitetsskillnader, så man måste kolla att man plockade mogna bär. Men de håller på och mognar som bäst.

I Sibbo storskog finns det både svampar och bär, men de finns på lite olika platser. Törrönen har inte tagit en titt på sina svampställen tillsvidare – det ska han göra i början av augusti.

– Lite kantareller har vi hittat men de är ganska små ännu, säger Törrönen.