Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Boktips: Konsten att höra hjärtslag

Från 2015
En öppen bok med ett rött pappershjärta mellan sidorna.
Bild: Yle/Louise Lindberg

Om du är en sucker för kärlekshistorier ska du titta hit. Boken Konsten att höra hjärtslag är nämligen den ultimata berättelsen om ändlös kärlek.

Boken, som är skriven av den tyske författaren Jan-Philipp Sendker, handlar om Tin Win som är en framgångsrik advokat i USA. Det liv han kommer att leva i ett lyxigt område i New York med fru och barn, är väldigt långt borta från uppväxten i Burma. Tin Win växte upp i en fattig by i Burma, och var blind ända upp till 20-års åldern. Men livet han levde innan han flyttade till USA är något han väljer att inte prata om med sin familj i USA.

Tin Wins dotter Julia går i samma fotspår som sin pappa och får en juridikexamen. Bara några dagar efter examensdagen är Julias pappa försvunnen. Spåren efter honom slutar i Thailand. Det går några år utan att familjen får någon som helst förklaring till var Tin Win kan ha tagit vägen och vilket öde han gick till mötes.

Fyra år efter Tin Wins försvinnande hittar Julia ett fyrtio år gammalt kärleksbrev. Brevet är skrivet till en kvinna vid namn Mi Mi och adresserat till Burma. Här börjar Julias resa för att få svaren på alla frågor kring pappans plötsliga försvinnande.

Tre och ett halvt hjärta

Konsten att höra hjärtslag är en bok som är väldigt poetiskt skriven. Det är synd att jag inte kan tyska, eftersom den säkert skulle vara ännu finare på originalspråket. Hur som helst tycker jag att boken så här i efterhand är bra. Men jag tyckte kanske att mitten av boken som utspelade sig i Burma var lite långdragen. Jag ville bara komma fram till saken för jag var så himla nyfiken på hur boken skulle sluta.

Och det hade jag orsak att vara också. Slutet var nämligen det allra bästa i hela boken, enligt mig. Och början, för jag måste säga att det är inte alltid böcker lyckas fånga läsaren genast på sida ett. Det gjorde den här boken.

När jag hade läst ut de sista raderna satt jag med munnen öppen och bara stirrade. Hur kunde boken sluta så där? Jag fick läsa om sista kapitlet och drog mig samtidigt i håret. Hade jag förstått det rätt?

Jag ger Konsten att höra hjärtslag 3.5 hjärtan av 5 möjliga. I och för sig blir det ju ett brustet hjärta… Men ja, ni fattar poängen. Summa summarum: Älskar du kärlekshistorier? Tycker du om Asien och New York? Då är den här boken den perfekta sommarläsningen för dig.