Segersby gård väcktes ur törnrosasömnen
Norr om Pernå kyrkoby ligger släkten Ruuths gamla släktgård. Den gamla gården har de senaste åren fått nytt liv och är nu en riktig pärla på den östnyländska landsbygden.
Gamla Segersby gård är ett stort, ljusgrått hus uppe på en kulle. Den gamla karaktärsbyggnaden är byggd år 1869 och har två våningar.
Kim och Li-Lo Söderholm köpte huset år 2007 och har renoverat huset, som de nu bor i. Då paret Söderholm flyttade in hade ingen bott i huset på 27 år.
– Vi har sommarställe här bredvid och vi tänkte att om ingen annan vill ta hand om det så kanske vi skulle vara intresserade. Det kändes lite som att hoppa i kallt vatten men vi har lyckats simma till strand med projektet och de känns bra, säger Kim Söderholm.
Gården är Kim Söderholms gamla släktgård och har hört till släkten Ruuth. Han säger sig komma ihåg fester och kafferep i byggnaden och att han sprungit omkring på gården som barn på somrarna.
Den rosa musiksalen
Väggarna i musiksalen går i brunt och rosa. Detaljerna är målade för hand, på ett par ställen har fuktskador hunnit orsaka fläckar på väggarna.
Längs ena långsidan står en fungerande orgel som är byggd för salen år 1879. Mitt emot orgeln hänger ett porträtt av den som byggde huset, Karl Gustav Ruuth och hans fru Olga. Karl Gustav är Kim Söderholms mormors morfar.
I taket hänger den ursprungliga kristallkronan med gröna och genomskinliga kristaller. Kristallkronan var en bröllopsgåva till Kims mormors mormors mor. När Kim och Li-Lo flyttade in i huset fanns kristallkronan hos en släkting, men liksom mycket annat i huset har den hittat sin väg tillbaka då släkten insett värdet i att möbler får återgå till sin ursprungliga plats.
Golvet är ett välbevarat gammalt trägolv utan en enda skarv. Alla plankor är åtta meter långa och några centimeter tjocka. I de andra rummen i huset hade man täckt trägolvet med ett linoleumgolv som nu rivits bort.
Kärlskåpet berättar släkthistoria
I matsalen står ett kärlskåp med en ingraverad scen från släkten Ruuths historia. Scenen föreställer Jacob Ruuth år 1729 som efter stora ofreden släpas efter en häst med en psalmbok i handen. Bredvid honom står två ryssar som pinar honom. Kurt Ruuth lät tillverka skåpet till sin son år 1938 som senare tog det med sig då han flyttade till Kalifornien, USA. Men också kärlskåpet har hittat sin väg tillbaka till släktgården.
Huset hade varit länge obebott och kallt då paret Söderholm började renovera det. Deras motto har ändå varit att bevara så mycket som möjligt och modernisera så lite som möjligt.

– Det ska synas att man bott i huset, man ska se spåren av människorna som levt här. Det är det som ger huset dess anda, säger Kim Söderholm.
– Det såg risigt ut, men det är bra byggt, ett stockhus som står stadigt på ett berg. Det var inte mycket som behövdes lappas men det var i primitivt skick. Det fanns ingen brunn, ingen toalett, inget modernt kök och inget värmesystem, förutom 13 kakelugnar.
Åtta år senare är huset ett riktigt hem för paret.
– Det förändrade nog vårt liv då vi flyttade ut hit från Helsingfors. Men vi är faktiskt jättenöjda, säger Kim och Li-Lo Söderholm på gamla Segersby gård.

Gamla Segersby gård fick en ny chans
”Östnyländska herrgårdar” är en serie som går i God morgon Östnyland på Radio Vega under sommartisdagar. Den 21.7 stod Segersby gård, en privatägd, renoverad herrgård i turen att presenteras.