Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sound of Music på Raseborg nästa år

Från 2015
Uppdaterad 22.07.2015 10:28.
Publik på Raseborgs sommarteater
Bildtext 20 000 personer såg pjäsen förra gången den sattes upp på sommarteatern. Bilden är från 2010.

Nästa års pjäs på Raseborgs sommarteater blir storfavoriten från förr, The Sound of Music.

År 1993 gjorde den alla tiders publikrekord på Raseborgs sommarteater med ett åskådarantal på cirka 20 000 personer. Det är också finlandssvenskt publikrekord för en sommarteater. Sven Sid regisserade pjäsen för 22 år sedan och ska göra det även i nästa år.

Han är både glad och tacksam över uppdraget.

- Jag har alltid längtat till Raseborg och det har varit ett andra hem för mig kan man säga, säger Sven Sid.

Pjäsen lika aktuell i dag

Enligt honom är The Sound of Music ständigt lika aktuell. På 22 år har ny publik har vuxit upp, men tematiken kring att fly från sitt hemland är minst lika angelägen som då pjäsen senast sattes upp, anser Sid.

- Det är en pjäs med otroligt fin musik och starka känslor och den har publiktycke. Den handlar om när Tyskland införlivade Österrike och berättelsen bygger sig på en verklig historia.

Sven Sid.
Bildtext Sven Sid gör comeback på sommarteatern efter en paus på några år.

Enligt Sid är Raseborgs sommarteater proffsig och ljudanläggningen är den bästa man kan hitta på en sommarteater.

- Där finns möjligheter att skapa vad som helst.

År 1993 var extra dramatiskt för sommarteatern eftersom scenen och all dekor brann ner tre dagar innan premiär. Premiären hölls ändå som planerat.

Jubileum firas

Musikalen sätts upp igen som en hyllning till sommarteaterns 50-årsjubileum. Det kommer också att ordnas andra evenemang under jubileumsåret för att uppmärksamma sommarteaterns historia.

En bildhistorik kommer också att ges ut. Den är sammanställd av Jan Lindroos som var verksamhetsledare för Västnyländska ungdomsringen 1991-2012.

Dorothy, hunden Toto, Plåtmannen, Fågelskrämman och Lejonet vandrar mot Smaragdstaden för att möta trollkarlen från Oz.
Bildtext Trollkarlen från Oz spelades år 2011.

The Sound of Music är en musikal som ursprungligen visades år 1959. Den skrevs av Richard Rodgers och Oscar Hammerstein II och är en av de mest berömda musikalerna genom tiderna. Som film kom den ut 1965 och vann fem Oscars.

Händelserna är baserade på verkligheten och musikalen bygger på en självbiografisk roman av Maria von Trapp som ville bli nunna men som sedan skickades till en kapten för att ta hand om hans sju barn.

Det är Västnyländska ungdomsringen som arrangerar Raseborgs sommarteater. Årets pjäs är Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga.