Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stugpriserna i Österbotten har sjunkit rejält

Från 2015
Sommarstuga i Karleby.
Bildtext Stugpriserna har sjunkit rejält de senaste åren.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Priset på sommarstugor i Österbotten har rasat med till och med 40 procent de senaste åren.

Toppåret 2011 fick köpare i medeltal betala 100 000 euro för en sommarstuga på oplanerat område i glesbygden, i fjol var motsvarande pris 60 000 euro.

Så mycket har priset inte sjunkit i något annat landskap, visar siffror från Lantmäteriverket.

Fastighetsförmedlare Robin Sandlin.
Bildtext Robin Sandlin
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

- För stugor på holmar har priset helt klart sjunkit. Man får räkna med längre försäljningstid och kanske inte samma pris som 2011 eller 2012, säger Robin Sandlin på mäklarbyrå J. Riska i Jakobstad.

Bilväg, el och vatten säljer

Också stugor på planerade områden har sjunkit i pris i Österbotten. Men nedgången är mindre och ligger på 16 procent. För fyra år sedan låg medelpriset för en såld stuga på 105 000, i fjol på 88 000.

Sandlin säger också att årets försäljning ser bättre ut än fjolårets bottennotering. Det som fortfarande säljer är stugor med alla bekvämligheter.

- Det ska såklart vara bilväg, sydläge, gärna berg, lättskött, sommarvatten och el. Då de kriterierna uppfylls är det väldigt kort försäljningstid och ingen stor prisnedgång kan heller skönjas på de sådana här objekt.

Larsmo dyrare?

Prisnedgången är alltså mindre på områden som har general- och stranddetaljplaner.

- Till exempel i Larsmo är så gott som allt planerat, det finns bara några undantag, säger Sandlin.

Också i till exempel Nykarleby finns största delen av sommarstugorna på planlagt område, enligt Sandlin. Däremot säger han att Jakobstad har detaljplanerat rätt få strandområden, egentligen bara Fäboda/Pörkenäsområdet.

Prisnedgången på 16 procent för planerade områden är den tredje största i landet. Till exempel i Nyland ligger prisminskningen på 11 procent.

Tre stugor till salu i Vasa

Fastighetsförmedling Riska i Jakobstad har i dag ett tjugotal fritidsbostäder till salu. Annat verkar det vara i Vasa.

- Vi har tre stugor till salu just nu. Det är brist på dem, säger företagare Leif Qvisen på Kiinteistömaailma i Vasa.

Enligt Qvisen är betydligt färre stugor än normalt till salu.

- Det har varit klent en tid, så många pantar på sina stugor och skjuter upp försäljningen, väntar på bättre tider.

Det är stugorna på holmar som har gått åt den senaste tiden, enligt Qvisen. Han säger att stugorna utan bilväg är klart förmånligare.

Inget prisras i Karleby?

Siffrorna för Mellersta Österbtten visar inte på samma nedgång i prisen. Medelpriset på planerade områden har hållits kring 110 000 per objekt både 2011 och 2014.

För oplanerade områden saknas siffror för Mellersta Österbotten. I hela landet har stugpriserna sjunkit i medeltal 10-11 procent då man jämför 2011 och 2014. Uppgifterna gäller stugor med strandtomt på under två hektar.

Siffrorna kommer från Lantmäteriverket och har sammanställts av finska Yle: Kesämökkien hinnat pudonneet rajusti – katso maakuntasi hintamuutos