Frågetimmen om hälsa och krämpor
Hälsa och krämpor var temat för denna veckas frågetimme. Avdelningsskötare Ann-Katrin Brandtberg besvarade lyssnarnas frågor och berättade om sitt arbete.
Ann-Katrin har jobbat som sjukskötare i 34 år och så gott som hela den tiden på akuten vid Vasa centralsjukhus. Hon trivs med att få arbeta självständigt och att få hjälpa andra.
- Från de första fem minuterna på utbildningen i Helsingfors så visste jag att det här är "mitt" jobb.
Sval sommar = lugnt på akuten
Sommaren har - åtminstone hittills - varit lugnare än väntat på akutmottagningen och köerna har varit rätt så korta. Då den riktiga värmen uteblir så är folk inte på lika hårt festhumör som under en "normal" sommar.
- Men allt festande tar inte sommaren bort, så speciellt under veckosluten ger alkoholen oss mycket arbete, säger Ann-Katrin.
Småskador, sår, vrickningar hör också speciellt sommaren till. Folk som för första gången testar på rullskridskor, sparkbräda eller trampolin råkar lätt ut för skador.
Insektbett kan också vara en orsak att uppsöka akuten. Rädslan för fästingar ligger bakom många besök. Man kanske tror att man har en fästing, man vågar inte ta bort den själv, eller så har man haft en fästing och fått den kännspaka röda ringen runt bettet.
- Det bästa vore om man gör så att man inte får någon fästing på sig. har man rört sig i högt gräs så duschar man efteråt och kontrollerar att man inte fått ett bett.
Hittar man en fästing tar man bort den så snabbt som möjligt. Bildas det en röd ring så kommer man och visar upp den åt en läkare.
Inga onödiga akutbesök
Man kan inte komma till akutmottagningen "i onödan", säger Ann-Katrin. Enligt lagen har varje medborgare att få ett expertutlåtande. Baserat på utlåtandet avgörs om man har rätt till vård, eller om det är något man själv kan åtgärda.
- Är man orolig, så ring. Det är det bästa systemet, så slipper man kanske köra 50 kilometer för att visa upp något som kanske inte ens är en fästing.
