Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Böcker på hjul ska rädda bokkulturen

Från 2015
Uppdaterad 23.07.2015 13:52.
Petri Peltonen, Anna Toni och Tarja Tornaeus framför Bokmobilen
Bildtext Petri Peltonen, Anna Toni och Tarja Tornaeus framför Bokmobilen
Bild: Alexandra Häggman/Yle

I sommar har en så kallad bokmobil rullat omkring på Finlands landsvägar och gator. Kirjamobiili, eller Bokmobilen, är som en rörlig bokhandel på hjul, och bakom idén ligger Tarja och Göran Tornaeus, båda från bokförlaget och bokhandeln Reuna.

Denna vecka befann sig ekipaget i Helsingfors tillsammans med Anna Toni och Petri Peltonen, två av författarna till en nyskriven musikfrågesportbok, Knopit Kaakkoon, som också finns att köpa i Bokmobilen. Förutom den så har Bokmobilen böcker från över 50 olika förlag och utgivare vilket visar på att de finländska förlagen gärna vill synas och hitta nya tillvägagångssätt.
Men förutom att köra runt och sälja böcker så har Bokmobilen också ett större uppdrag – att rädda den utdöende bokkulturen i Finland.

Färre bokhandlar – mera näthandel

Tarja Tornaeus säger att faktum är att bokhandlar hela tiden minskar och att en stor del av försäljningen flyttar till nätet, men alla vill inte handla på nätet heller. Det är något speciellt med att hålla en bok i handen, också innan man köper den.

Läshungern inte mättad

Tarja säger ändå att läskulturen mår ganska bra, det finns både läsare och författare, men inom förlagsvärlden är det mera knapert.
I Finland fanns det förr flera stora förlag, sedan kom det flera mindre förlag. Nuförtiden finns det ganska många medelstora och små förlag som har mestadels finländsk litteratur, medan de större förlagen alltmer får satsa på översättningar och den internationella bokkulturen och litteraturen.

Ryms nog i bokhyllan

Tarja Tornaeus säger att Bokmobilen i genomsnitt har sålt ett tiotal böcker per ort, men att platserna är ganska olika vilket resulterar i att de säljer väldigt olika slags böcker beroende på var de befinner sig. Tarja Tornaeus tycker ändå att de har sålt en hel del böcker, mer än vad hon till en början trodde. Många gånger så vill folk sist och slutligen köpa en bok, då de fått möjligheten att diskutera kring böckerna med någon från bokmobilen eller med någon av de medresande författarna, även om de till en början kanske sade att de inte har plats i bokhyllan där hemma.

Varför behövs en Bokmobil?

Tarja säger att det handlar om större strukturer inom bokkulturen i Finland, att många av de stora bokhandelskedjorna hör till samma koncern som förlagen, så de små förlagen som inte äger en bokhandel har svårt att få sina böcker till försäljningshyllorna. Bokmobilen diskriminerar inte utan satsar på ett brett utbud, och även om de flesta böcker är på finska så finns det en del på svenska och engelska också.

Författarna möter sina läsare

Bokmobilen har också haft minst en författare med sig på varje ställe de stannat på, för en del av idén med bokmobilen är att föra läsarna närmare författarna, att författarna inte är upphöjda på någon piedestal. Men, nog får de skriva autografer ibland också…

Älska böcker

Anna Toni säger att nyfikenheten absolut inte är död, folk vill läsa och lära sig, och det finns inget som väcker känslor och tankar på exakt samma sätt som en bok kan göra. "Om boken är bra så glömmer man allt annat", säger Anna.

Bonga mobilen

Bokmobilen rullar vidare ännu ett par veckor, och ett sätt att följa den är att besöka Facebook och sidan ”Bongaa Kirjamobiili” där olika uppdateringar brukar dyka upp. Nedan följer också de resterande orter som kommer att få besök av Bokmobilen ännu i sommar:

24.7 Nurmes, K-Market, Evästori
6.8 Tuusula, REUNA Garden Party
8.8 Viiala (Akaa), Vasenkätisten festivaali
14.8 Tuusulan Taiteiden yö