Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Klart: Tomi Kallio återvänder till TPS

Från 2015
Uppdaterad 23.07.2015 08:55.
tomi kallio,
Bildtext Tomi Kallio gästade Yle Åbolands studio under torsdagsmorgonen.

Ishockeyspelaren Tomi Kallio som har vunnit två FM-guld med TPS återvänder till Åbo efter en paus på femton år. Kallios kontrakt är ettårigt.

Kallio spelade senast för TPS säsongen 1999–2000 då TPS vann FM-guld. Efter det har 38-åringen hunnit med tre säsonger i Nordamerika och hela tretton säsonger i svenska SHL. Kallio har vunnit tre SM-guld och två FM-guld. I landslaget har det blivit tre VM-silver och två VM-brons.

– Tiden har gått fort. Mitt spel har fungerat och jag har trivts i världen. En orsak till att jag återvänder till Åbo är att jag tror mig kunna hjälpa de unga spelarna som i våras vann FM-guld i A-juniorlaget, sade Kallio på TPS webbplats.

Tomi Kallio avslutade karriären i Sverige genom att vinna SM-guld med Växjö våren 2015.

Mojžíš fortsätter i TPS

TPS meddelar också att den 21-årige backen Markus Kojo som förra säsongen spelade med Salzburg i ryska juniorligan MHL återvänder till Finland. Det ettåriga kontraktet innehåller en option för ytterligare en säsong. Nästa säsong spelar Kojo som är hockeyfostrad i Björneborg i Mestis-klubben TUTO.

Kanadensaren Jesse Dudas som har tränat med TPS under sommaren fortsätter däremot sin karriär i Ungern men har en option med TPS för säsongen 2016–2017.

Det är också klart att backen Tomáš Mojžíš fortsätter i TPS. Tjeckens kontrakt är ettårigt. 33-årige Mojžíš spelade i TPS säsongen 2011–2012 då han noterades för 6+26=32 poäng på 59 matcher. I oktober 2014 återvände han till Åbo och hann på 45 mather göra 1+5=6 poäng.