Hoppa till huvudinnehåll

Sommarjobb

Så här har Svenskfinland inlett karriären

Från 2015
Uppdaterad 29.07.2015 15:19.
Glass
Bildtext Så här ser våra första sommarjobb ut.
Bild: YLE Bildtjänst Comstock.

I början av sommaren bad vi X3M:s läsare och lyssnare dela med sig av sina första sommarjobb. Lärde vi oss något av det?

Det kom in en hel massa intressanta historier om både bra och dåliga erfarenheter kring det första sommarjobbet. Här kan du läsa alla publicerade historier.

Jag lärde mig att man nog bränner huden också fast man är inne i ett växthus. Mima, 24

Servicejobb populära

Den arbetskategori som är absolut mest representerad bland de första sommarjobben är serviceyrken. Vi har pizzerior, åldringshem, lopptorg och gästhamnar som arbetsplatser. De flesta jobben verkar ganska trevliga och relativt okej, men det finns också dåliga erfarenheter. Bland annat en trakasserande chef och en chef som i fyllan snodde pengar ur kassan.

Det bästa var att jag inte kände igen prins Carl Philip i civilkläder så jag frågade hans id. Mikael, 17

Plock av bär och frukter

En annan kategori som hittas bland flera svar är plockning av olika slag, men främst jordgubbsplockning. Också växthus med bland annat tomatplockning finns representerat och en driven 12-åring som skaffat sig ett första plockningsjobb.

Jag jobbade med arkeologiska utgrävningar i Pernå när jag var 14-15 år gammal. Johanna

Jobba med kroppen

Olika sorter av fysiskt, eller kroppsligt, arbete finns också bland de första sommarjobben. Främst handlar det om olika sorter av trädgårdsarbete, men också jobb i till exempel trä- och metallfabriker.

Diverse annat

Andra populära första jobb bland våra lyssnare och läsare är barnvaktande, städning och assistenter av diverse slag. Endast ett fåtal har haft kulturjobb och bara en svarade att hen aldrig haft ett sommarjobb utan gått direkt på jobb vid sidan av studierna.

Hur var ditt första sommarjobb? Formuläret för att delta har stängt.

Solbrillor på bryggan
Bildtext Hur var ditt första sommarjobb?
Bild: Creative Commons / Unsplash