Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bäckström: ”Så klart det har varit tungt”

Från 2015
Niklas Bäckström i Alberga 2015.
Bildtext Niklas Bäckström håller upp formen i Alberga under sommaren.
Bild: Yle / Jussi Koivunoro

En skadeförföljd Niklas Bäckström vet inte vad som väntar då han återvänder till NHL-ishockeyn och Minnesota i höst. Just nu är han glad över att armbågsskadan läker. I våras hade han svårt att hålla i telefonen.

Det är business. Så säger Bäckström om den märkliga situationen i klubblaget Minnesota. Efter flera skadefyllda säsonger har den forne förstamålvakten puttats ner i hackordningen.

– Jag skulle kunna gå runt och fundera på vad som händer. Vad ska de göra med mig? Får jag spela? Om jag spekulerar skadar jag bara mig själv, säger Bäckström till Yle Sporten.

I fjol blev det bara 19 matcher i NHL och en räddningsprocent på 88,7. En armbågsskada tidigt under säsongen plågade Bäckström. Han kämpade sig genom säsongen och opererades i maj.

Tungt med skador

En muskelbit i höger arm hade rivits av och började klämma på en nerv. Två fingrar slutade fungera normalt. Bäckström hade svårt att köra bil och leka med barnen.

– För första gången vaknade jag till liv och insåg att det finns ett liv efter ishockeyn. Jag är högerhänt och handen behöver jag resten av livet.

Operation var en i mängden. Det är den åttonde operationen för Bäckström. Eller den sjunde, det är svårt att hålla räkningen.

– Så klart det har varit tungt. Det har hänt att jag blivit skadad under säsongen, men kämpat på till slut för att inte missa matcher eller träningar. Kanske därför skadorna har förvärrats.

Kontraktslimbo

Just nu är framtiden högst oklar för Bäckström. Minnesota köpte in Devan Dubnyk från Arizona i januari och kanadensaren etablerade sig snabbt som förstamålvakt i klubben.

Bäckström har ett år kvar på kontraktet, som är värt fyra miljoner dollar säsongen 2015–2016. Kontraktet innehåller en klausul som stipulerar att Bäckström inte kan bli skickad till farmligan AHL.

Det betyder att Bäckström riskerar att sitta månader på bänken och läktaren, medan Minnesota måste betala ut en mångmiljonlön. En situation som inte är optimal för någon part.

– Det är en annorlunda situation. Lite som första året i NHL. Jag vet inte vad jag ska förvänta mig. Det gäller att vara i skick och prestera då jag får chansen.

Nordamerikansk media menar att Minnesota vill köpa ut Bäckström från hans kontrakt – men det är mot reglerna så länge han är skadad. Ett exakt datum för återkomsten till hetluften finns inte.

– Det är lätt att ge tidslinje med andra skador, men med nervskador tar det tid. En läkare kan inte säga exakt, det är så individuellt.

Hockeyligan intresserar

Bäckström hoppas på en framtid i NHL och Minnesota, men är realist.

– Jag kan inverka på så många saker. Det finns flera orsaker bakom varje beslut. Jag måste ta en dag i sänder och se till att jag gör mitt bästa.

Efter att Bäckström gjort sitt i NHL kan han tänka sig en flytt tillbaka till den finländska hockeyligan.

– Jag har goda minnen från den finländska ligan, som är en av de bästa i världen. Varför inte om man hålls frisk och någon visar intresse