Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Minister Lindström: Tröskeln att besvära sig blir högre

Från 2015
Uppdaterad 24.07.2015 06:35.
Jari Lindström
Bild: Yle

På grund av de långa köerna till domstolarna vill regeringen nu se över besvärsrätten i bygg- och miljöfrågor. Enligt justitieminister Jari Lindström (Sannf) är tanken att få bort besvär som bara är gjorda för att vara besvärlig eller fördröja processer.

- Här i min hemstad finns en process om ett bygge som har pågått i över 30 år. Det klagas och klagas och på så sätt har motståndarna köpt tid, säger Lindström.

Regeringsprogrammet innehåller flera punkter om hur rättsprocesserna ska bli snabbare. Regeringen kommer bland annat att driva följande åtgärder:

  • Besvärsrätt till Högsta förvaltningsdomstolen i byggnads- och miljöärenden kommer att kräva besvärstillstånd
  • NTM-centralernas rätt att besvära sig i planläggningsfrågor begränsas
  • Högre rättegångsavgifter
  • Utveckla tvistlösning utanför domstolsprocesserna

Reformerna ska ändå genomföras utan att rättsskyddet blir lidande.

- Rätten att besvära sig kommer inte att begränsas. Däremot vill vi se över tröskeln att besvära sig. Åtgärderna riktar sig mot besvär där poängen är att trakassera och vara till skada, säger Lindström.

Statistik över klagomål som kommit till kommunerna

Grannfejder i Svenskfinland - allt från stora pälsfarmer till små förråd

Kommunerna hanterar hundratals besvär och klagomål per år.

Högre kostnader kan ha en begränsande effekt

Rättegångsavgifterna kommer också att höjas. Enligt Lindström handlar det om att hela statsekonomin är ansträngd men han erkänner att det också kan påverka besvärens antal.

- Nog har det säkert en begränsande effekt och får människor att tänka två gånger innan de börjar processa. Om de sedan bestämmer sig för att besvära sig har de troligen tyngre skäl för det, säger han.

Regeringen vill också se färre fall i domstolarna. Tanken är att utveckla metoder för att lösa tvister utan att blanda in domstolarna.

- Vi vill ha andra lösningar där fallen kan lösas snabbare och utan att domstolarna belastas. Det här bereds nu vid Justitieministeriet, säger Lindström.

Flera kommuner använder sig redan nu av medlare och enligt vad Lindström hört har erfarenheterna varit goda.

- Medling är en metod som kan användas då vi utvecklar tvistlösningen, säger han.