Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Resetips: Road trip i Nordamerika

Från 2015
Uppdaterad 23.07.2015 10:31.
Från ankdamm till Ökensand
Bildtext Husbilen rullade genom nio amerikanska delstater.

Marco Luponero planerade en pjäs om sheriffer och präster med sin teatergrupp. För att söka inspiration åkte de iväg till USA. Den spontana resan filmades och tv-serien fick namnet Från Ankdamm till Ökensand.

Efter att ha avklarat studierna vid teaterhögskolan grundade Marco Luponero teatergruppen Hemska teatern tillsammans med bröderna Janne och Willehard Korander. Efter sin debut började de fundera på en uppföljare - den skulle handla om sheriffer och präster.

- Eftersom sheriffer och präster skulle figurera i vår pjäs så ville vi researcha. Då bestämde vi oss för att göra en road trip i USA, berättar Marco.

Spontana beslut

De hade en reseplan, men det fanns också utrymme för spontana beslut. Flygbiljetten tog dem till Texas där de hyrde en husbil. Därefter var det första målet Santa Fe i delstaten New Mexico. På vägen dit körde de fel och hamnade istället i Oklahoma. Tur i oturen så såg de längs vägen vid en mindre ort att det söktes en ny sheriff till staden.

- Det visade sig att den gamla sheriffen, som var väldigt populär, ville bli återvald. Vi fick intervjua honom, besöka finkan där vi fick träffa fångarna samt besöka rättshuset. Det skulle aldrig ha hänt ifall vi inte kört fel.

Resan varade i ungefär fyra veckor och gick genom nio delstater.

- I många städer åkte vi in "bakvägen". Eftersom vi inte hade någon fast reseplan så missade vi säkert många guldkorn på vägen, men vi fick se så mycket annat istället.

Ett av Marcos tips är att packa kläder för alla väder. Ett av deras mål var att besöka den legendariska staden Deadwood i South Dakota. Resan gick från söder till norr och tillbaka.

- När vi började i Texas var det otroligt hett medan klimatet i New Mexico var nästan tropiskt. Ju längre norrut vi körde desto kallare blev det. Efter några dagar i bilen började det bli frost på bilrutorna. Det hade vi inte räknat med och insåg att vi borde ha packat mera varma kläder.

Marco säger att hur man planerar inför en road trip beror mycket på premisserna.

- Reser man med familjen så kanske man vill ha det lite bekvämare och ha en fast plan. Reser man med polarna kanske man vill vara lite crazy och mera flexibel.

Från ankdamm till Ökensand
Bildtext Rutten de tog.

Gästvänligt folk

Marco beskriver amerikanerna som hjälpsamma, gästvänliga och översociala. Han säger att du ska vara redo på att vara social när du besöker landet.

- När någon frågar dig ”how you doing?”, så svara inte med att redogöra för hela ditt liv utan svara precis samma tillbaka.

Marco rekommenderar en liknande resa och konstaterar att en del platser lönar det sig inte att missa.

- Bishop Castle. Ett slott som en kille byggt, sten för sten, för hand. Stället är helt sjukt. Där finns höga torn, broar och en drake.

Marcos resetips:

1. Ha en bra fysisk vägkarta och en uppdaterad navigator
2. Packa varierande kläder
3. Ha alltid med dig kontanter
4. Ta reda på vilka telefonkort du behöver
5. Var flexibel