Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Patrik Stenback flyttade i kärlekens tecken

Från 2015
Patrik Stenback och Vanessa Engra Grinan
Bildtext Patrik Stenback hittade kärleken i Spanien.

Varje veckoslut lär sig Hannes och Märta i Sommarkommittén ett nytt språk. När turen kom till spanska så fungerade Patrik Stenback som domare. Det visade sig att Patriks Spanienäventyr var av det intressantare slaget.

Patrik Stenback växte upp på ön Replot utanför Vasa. Han har alltid tyckt om att resa. Efter vändor till olika ställen i världen hamnade han till slut i Umeå. Där studerade Patrik till sommelier. Tillsammans med en av sina studiekompisar bestämde de sig för en större resa.

- Jag åkte på interrail med min polare Marco, som kommer från Uruguay, säger Patrik.

Efter några dagar på resande fot kom duon fram till staden Porto i Portugal. Där träffade de ett flickgäng från Spanien. Patrik fattade genast tycke för en av flickorna och det visade sig vara ömsesidigt.

Språkbarriär

Ett problem som kan uppstå när man blir kär i någon från ett annat land är att språket inte är detsamma. Precis det problemet uppstod här.

- Jag kunde inte ett enda ord spanska och hon talade inte ett enda ord engelska.

När de umgåtts några dagar åkte Patrik hem till studierna i Umeå igen men kontakten med Vanessa från Spanien fortsatte.

- Vi fortsatte att kommunicera med hjälp av Google translate och Skype. Efter en tid åkte jag ner dit och träffade henne igen men kunde fortfarande ingen spanska. Det blev mycket kommunikation med händerna. I det skedet finns inga språkbarriärer.

Efter det första besöket fortsatte han resa ner till Spanien för att träffa Vanessa. Resorna kom allt tätare och mitt i allt fann Patrik sig i Valencia, där han intensivstuderade spanska. Och nu, fem år senare, är de fortfarande tillsammans och bor i Spaniens huvudstad Madrid.

- Nu kan jag tala flytande spanska men har ännu lite problem med grammatiken. Men huvudsaken är att man kan uttrycka sig och kommunicera, säger Patrik.