Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Migrationsverket planerar nya flyktinganläggningar

Uppdaterad 23.07.2015 13:21.
Harjulinna mottagningscentral i Sjundeå
Bildtext Harjulinna mottagningscentral i Sjundeå.

Migrationsverket utreder för tillfället möjligheterna att öppna fyra eller fem nya flyktingförläggningar för asylsökande. De planerade förläggningarna ska öppnas i början av hösten.

Till varje förläggning planeras åtminstone 150 bäddplatser. Migrationsverket söker också efter lokaler till minderåriga asylsökande som anlänt ensamma till landet. Som utgångspunkt har Migrationsverket ökat barnens bäddplatser i samband med tidigare grupphem på en eller två orter, skriver Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Däremot är flyktingförläggningar som inkvarterar vuxna och familjer redan så stora att det inte går att utvidga de redan existerande lokalerna och därför vill man bygga nya lokaler.

Kommunerna och Röda Korset ansvarar

I praktiken är det kommunerna och Finlands Röda Kors som ansvarar för att grunda de nya flyktingförläggningarna. Migrationsverkets roll är att styra asylmottagningarna på en nationell nivå. Inrikesministeriet gör de slutgiltiga besluten om att öppna nya förläggningar och att öka antalet bäddplatser.

För tillfället är nästan alla bäddplatser för ensamkommande asylsökande barn fyllda.

Antalet nödställda personer växer fort. Under det här året hittills har cirka 3 500 personer ansökt om asyl, medan 3 651 personer ansökte om asyl i Finland under hela förra året.

Åtminstone ska en del av de 792 flyktingar, som flyttas till Finland från Italien och Grekland, anlända till landet under det här året. Personerna inkvarteras i samma flyktingförläggningar som asylsökande som själva anländer till Finland.